Кокосово вино – Tuba

Интересно ни беше да видим как се прави вино от кокосовите палми. Местните на остров Самал наричат  това  вино Tuba. Казват, че било полезно дори и за малки деца. 
На  вкус кокосовото вино е много приятно. 
Като престои повечко дни става на оцет и местните си го ползват практически всекидневно.
Виното се събира всяка сутрин от кокосовата палма, като за денонощие от една палма може да се извлекат около 2-3 литра кокосово вино. Всъщност виното се извлича по много интересна  технология от цветовете на кокосовата палма. Просто собственика на кокосовата палма си решава дали от дървото ще събира кокосови орехи или ще извлича вино от цветовете.




Самите цветове на палмата се събират на сноп и се завързват ето така.

Всяка сутрин завързания сноп се  изрязва с около половин сантиметър за да потече по-силно сока на палмата.

Самия сноп се поставя в бамбукови цилиндри, кадето сока се събира в продължение на едно денонощие, до следващото му подрязвяне.


Всяка сутрин от тези бамбукови цилиндри се се събират по 2-3 литра кокосово вино, което филипинците наричат  Tuba.



На дъното на бамбуковите цилиндри обикновено е пълно с пчели, поради което преливането
 на виното в друг съд трябва да става внимателно и самото вино  да се прецежда с марля или нещо подобно.
Наздраве:)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Всички статии в които съм описал пътешествието ни до Филипините подредени в хронологичен ред.

I. Идеята ни за пътешествие до Филипините и подготовката за осъществяването му. 
Ха, ха. Доста розово съм си представял нещата преди да тръгнем:)

II. Приключенията ни из Mindanao.

III. Приключенията ни из Palawan.

IV. Обобщителна информация за приключенията ни из Филипините.

Няма коментари:

Публикуване на коментар