North East Talicud Island

/Padding trip from Dayang Beach Resort to Isla Reta Beach Resort/
След 17 дни престой в Dayang Beach Resort решихме, че е време за промяна.
Една сутрин натоварихме багажа си на нашата малка  филипинска лодка «банка» и  загребахме покрай североизточното крайбрежие на остров Таликуд в посока Isla Reta Beach Resort. Да се гребе в тази част на Таликуд сутрин е много приятно, тъй като почти никога няма вълни и единственото  което понякога пречи на перфектните условия за движение с гребна лодка са появяващите се от време на време насрещни течения.
Северното крайбрежие на Таликуд е населено от бедни рибари, живеещи в дървени колиби, а западното крайбрежие на острова е района където богати филипинци са построили красиви къщи.
Колибите на рибарите са мизерни толкова колкото трудно може да с представи човешкото въображение, но са пълни с деца. Тук рядко семейство има по –малко от три деца. Обикновено са средно около 3-5, а доста често и повече.


Кораловите градини под водата и в тази част на острова привличат туристи които се извозват с чартърни корабчета от Davao City.

Спираме за кратко отново в станалото ни любимото заливче точно в североизточната част на Talicud Island.

На около 500 метра от заливчето има пристан от който сутрин към Давао тръгва пасажерско корабче.

Движейки се вече в западната част на Таликуд виждаме богаташки къщи които силно контрастират с бедността наоколо. Къщите са празни. В смисъл собствениците им живеят някъде другаде и рядко идват да почиват в тях. Във всяка къща обаче има по няколко местни хора които се грижат за поддръжката им.


Още едно добро заливче, където спираме да починем за малко.

Още къщи на заможни хора.



Наближаваме Santa Kruzосновното пристанище на Таликуд и населеното място с най-многобройно    население.
Около 2 000 човека живеят тук, основно в мизерни, наблъскани една до друга колиби.


Има една дузина малки магазинчета тип Sari sari, в които обаче свястна храна не може да се купи. Плодове също. Дори банани не винаги имаL
От пристана в Santa Kruz   по разписание пътнически корабчета тръгват за Davao и Kaputian. Цените до Давао са 60 песо на човек, а до Капутиан – 20 песо.
Непосредствено южно след Santa Kruz  се намира и нашата крайна цел в това малко гребно приключение - Isla Reta Beach Resort

................................................................................................................................................................
Всички статии в които съм описал пътешествието ни до Филипините подредени в хронологичен ред.

I. Идеята ни за пътешествие до Филипините и подготовката за осъществяването му. 
Ха, ха. Доста розово съм си представял нещата преди да тръгнем:)

II. Приключенията ни из Mindanao.

III. Приключенията ни из Palawan.

IV. Обобщителна информация за приключенията ни из Филипините.

Няма коментари:

Публикуване на коментар