Samal Island – сваляне на лаврите

За Samal Island в интернет има предимно хвалебствия. Безпорно острова има природни дадености за развитие на туризъм, а освен това е разположен в непосредствена близост до мегаполиса Davao който безпроблемно му  осигурява тълпи от туристи най-вече през празничните дни.
Поради тази причина предприемчиви инвеститори са изградили около 50 ресорта от най-различен калибър и качество основно в западната част на острова.
Ето линк към сайт събрал накуп основната информация за рисортите на острова. http://samalbeaches.com/
Ето и хвалебствията на първата страница на сайта:
The island offers exciting features that pristine white sand beach resorts to diverse natural attraction.
Рисортите си имат наистина прилична посещаемост най-вече през уикендите от местни филипинци. От тях са и основно хвалебствията в нета за Samal Island, както и от група руснаци фрукторианци.
Проблема на туризма на Samal Island според мен обаче е, че пристанището на Davao e само на километър от острова и  морската вода в този район е .....отвратителна. Точно така -отвратителна. Може ли да има чиста морска вода на километър от огромно пристанище?
Струва ми се, че и голяма част от отпадните води на Davao се изливат директно в морето. Хора като мен,  свикнали да търсят и намират местенца с  чиста морска вода надали ще се решат да си потопят краченцата по западното крайбрежие на Samal Island Човек с афинитет към чистите морски води като се качи  на ферибота свързваш Давао и острова и погледне морската вода ще се потресе и дори няма да си помисли да посети ресортите в западната част на Самал.
Ето малко снимки на пристанището в Давао.








Ето и карта на рисортите на Samal Island на коята съм отбелязал районите с мръсна  и чиста морска вода.
Samal Island – Tourism Map

Простичко казано южното и източното крайбрежие на Samal Island има чиста морска вода, но там няма класни ресорти, а по западното крайбрежие на острова има лъскави ресорти, но морската вода е ... отвратителна.
Накратко за морската вода по западното крайбрежие на Samal Island:
Най-мръсна е морската вода около Babak, следват водите около Penaplata и сравнително по-малко мръсна е морската вода около Kaputian.
Филипинците като че ли не се интересуват много от качеството на морската вода. За тях е много по-важно да се съберат голяма компания на беседка в някой от ресортите, където основно да хапват, пият, пеят и се смеят.. Ако изобщо се къпят в морската вода то е на групички и на плитко до кръста във водата максимум.
За два месеца престой по тези места не видях филипинец – турист да плува на дълбоко. Практически ако изключим рибарите които във водата си изкарват прехраната, останалата част от филипинците може би на 99% не умеят да плуват.
Поради това не могат и да оценят какво природно богатство крият чистите морски води около островите им и не се стремят много да ги опазват.
Най-чиста е морската вода в южните части на Samal Island. До там се стига сравнително по трудно и наоколо няма никакви сериозни замърсители. Логистиката обаче тук е проблем, но може би това е за добро, тъй като ако не беше проблем сигурно и тези чисти води щяха да са замърсени.
За съседния  Talicud Island мога да кажа, че морките води са чисти, с малки изключения около пристанището Santa Cruz  в източната част на острова.

.................................................................................................................................................................
Всички статии в които съм описал пътешествието ни до Филипините подредени в хронологичен ред.

I. Идеята ни за пътешествие до Филипините и подготовката за осъществяването му. 
Ха, ха. Доста розово съм си представял нещата преди да тръгнем:)

II. Приключенията ни из Mindanao.

III. Приключенията ни из Palawan.

IV. Обобщителна информация за приключенията ни из Филипините.

Няма коментари:

Публикуване на коментар