Наблюденията ми в периферията на Super Typhoon HAIYAN (YOLANDA)

В южната част на Mindanao и по конкретно в района ва Davao Gulf времето е може би най-хубавото нещо. Обикновенно не е много горещо, особенно близо до брега. Вятър почти няма. Ако се появи и раздигне вълни в морето то е за малко. Не повече от 2-3 часа след което всичко утихва и времето отново става райско.
 Надвечер обикновенно подухва по-силен ветрец от към морето от порядъка на 5-6 метра в секунда, но също утихва сравнително бързо.
Вали предимно надвечер и вечер, за около 1-3 часа. Обикновено дъжда е тих и кротък, без вятър. След дъжд времето отново става чудесно.
Ако човек си има покрив над главата дъжда е просто наслада. В палатка която дори да държи на дъжд, влагата от дъжда създава известни  неудобства, като завивките обикновено се навлажняват и трябва през деня да се сушат.
Като цяло бог е дарил Филипините и по-скоро южната част на Mindanao с време мечта.
Предварителните ми проучвания ровейки се из нета, че тайфуните тук са рядкост се оказаха верни.
В последните ни дни от престоя ни в Samal Camp Park към Филипините се приближи супер тайфуна Yolanda. Според метеоролозите той е бил най-силния тайфун ударил Филипините през 2013г. Силата на вятъра в сърцето на тайфуна е била от порядъка на 235 км.ч., което е около 65 метра в секунда!
Тъй като тук в южната част на Samal Island положението  с нета както обикновено пак беше зле,  първите ми наблюдения за приближаването на супер тайфуна са преки и поради това може би по-интересни за споделяне.

Ето движенитето на Super Typhoon HAIYAN (YOLANDAна 7-ми и 8-ми ноември 2013г.


На снимката отгоре се вижда, че реално сме били в периферията на супер тайфуна и дори на границата му на влияние.

Преките ми наблюдения:

  1. На 7-ми ноември, когато тайфуна е все още доста далеч, за пръв път от почти 50 дневния ни престой във Филипините през целия ден времето стана  и хладно.  По принцип тук  е толкова топло, че си ходя нонстоп само с 2 чифта гащета – сухи и мокриJ. Фланелка нe слагам, за разлика от местните, които носят флаанелки защото се пазят от слънцето. Този ден преди да приближи тайфуна за пръв път сложих фланелка и то с кеф.
  2. Обикновено тук не духа през деня, а само надвечер около 16.30 часа излиза вятър от към морето със скорост 5-6 метра в секунда. Този ден си духаше целия ден умерен вятър от около 8-10  метра в секунда и в морето вълните станаха 1-2 бала. Такава вълна тук също си е рядкост. Обикновено морето си е много тихо, особено пък в залива Matanos Reef. Големите рибарски лодки които предния ден бяха тръгнали на едноседмичен улов на риба тон изненадващо се върнаха. Това ме учуди малко в тоя момент, но не му обърнах внимание. А е трябвало. По-късно ръзбрах, че са си получили информацията за приближаващ тайфун и естествено разумно са се прибрали в залива.
  3. На 8-ми сутринта продължи да си дух умерен вятър, който постепенно започна да се засилва. Около следобед вълните станаха 3-4 бала. Екипажите на рибарските лодки които бяха закотвени както обикновено на 100 – 150 метра от брега, започнаха да ги изнасят по-навътре в морето и да ги закотвят на по-голямо разтояние от брега. Разбираемо, защото прибойната вълна  стигаше почти до тях.
  4. След обяд вълната стана 1.5 -2 метра, а вятъра се усили до около 20 метра в секунда. Това беше максималното въздействие което се усети тук в периферията на супер  тайфуна. За моя изненада дъжд изобщо не валя! Като цяло може да се каже , че това сравнено с 65-те метра в секудна вятър в центъра на супер тайфуна е все едно, че бълха ни е ухапалаJ
  5. Общо продължителност  на  влиянието на тайфуна  беше само 18 часаJ. След това пак перфектно времеJ. При средна скорост на движение на самия тайфун от порядъка на 40 км.ч. излиза, че площта н влияние на тайфуна е била с диаметър около 700 километра.
 Извод:
От директните ми наблюдения върху времето в периферията на супер тайфуна правя извода, че вятъра и вълните в периферията му не са нищо особенно, дори сравнено с една наша обикновено лятна буря. На плажа на  Камчия например през лятото прибойни вълни с височина от 1.5 -2 метра и вятър 15-20 метра в секунда са доста често явление и това не ни създава някакъв особен психически дискомфорт.
Поне 1-2 пъти през годината в България има бури със сила на вятъра от порядъка на 30-35 метра в секунда.
Какво е обаче да ти се стовари на главата вятър със скорост 65 метра в секунда като този в сърцето на супер тайфуна Yolanda нямам представа.

Не ми се ще и да добивам преки впечатления, ноооо .....нищо чудно и да  се сдобия такиваL

---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Всички статии в които съм описал пътешествието ни до Филипините подредени в хронологичен ред.

I. Идеята ни за пътешествие до Филипините и подготовката за осъществяването му. 
Ха, ха. Доста розово съм си представял нещата преди да тръгнем:)

II. Приключенията ни из Mindanao.

III. Приключенията ни из Palawan.

IV. Обобщителна информация за приключенията ни из Филипините.

Няма коментари:

Публикуване на коментар