Isla Reta Beach Resort – Talicud Island

С лежерно и много приятно гребане за около 3 часа се придвижихме с лодката си от Dayang Beach Resort в североизточната част на Talicud Island до Isla Reta Beach Resort в западната част на острова.
По пътя поразгледахме североизточните брегове на Таликуд.
Isla Reta Beach Resort се намира южно от Santa Kruz -  пристанището и главно селище на Таликуд. Реално ги  дели само една буна.

Santa Kruz е типично бедно рибарско филипинско селище с около 2000 жители.  Мизерията  тук е голяма и се набива на очи навсякъде, като рязко контрастира с Isla Reta Beach Resort, който всъщност предлага доста прилични условия за почивка.
Явно мениджмънта на Isla Reta Beach Resort  се гордее с факта, че рисорта е препоръчван от сайта Trip Advizor и са окачили оценката на този сайт за пътешественици на видно място.
Всъщност този ресорт е може би най-посещаваното място за почивка на Таликуд, ноооо ..... явно не от чак толкова, тъй като преброихме само 14 нощуващи, а бели маймуни бяхме общо 4 човека. Останалите – местни.
Пребивавайки в Isla Reta в мен се оформи мнение, че местните по-скъпарски рисорти са резервати за бели маймуни като нас. Единствено в рисортите белите могат необезпокоявани от местните да почиват. Извън ресортите си е досадно постоянното любопитство на малки и големи филипинци със стандартните  им въпроси: От къде си и къде отиваш? С постоянното им учудване, че не си американец.  С честите протегнати ръце от просещи деца. С постоянното озъртане да не бъдеш ограбен и всъщност никога да не си.
Пясъка на плажа в Isla Reta Beach Resort е ситен и много хубав. Брега е достатъчно стръмен и няма проблеми с достъпа до водата при отлив /Low Tide/. Дъното до брега е предимно пясъчно, а водата е учудващо чиста въпреки близостта на ресорта с рибарското селище Santa Kruz .

Под водата не е кой знае какво, но с  шнорхел и маска могат да се видят поне 15 вида риби на дълбочина 1-3 метра.
Обособената в Isla Reta  затревена Tent Area  е само на 3 метра от пясъка на плажа и определено е  най-приятното място в рисорта!


Цените в Isla Reta Beach Resort са леко завишени и мениджмънта не е склонен за по-големи отстъпки от 10%  за желаещите туристи дългосрочно да пребивават тук.
Това беше основната причина да останем само два дни в Isla Reta.
Цена за пренощуване на човек е 150 песо и за палатка 100 песо.
Общо за двама ни с палатката  излезе по 400 песо на вечер.
Това си е направо  дране на кожи  сравнено с 150-те песо които плащахме на вечер в Dayang Beach ResortJ
В ресорта има и прилични бунгала тип  /Close Cotages ,/ за по 700 и 800 песо на вечер, които са разположени на последна линия, най-далече от плажа.

Ето ценовата листа в рисорта:

Сутрин слънцето изгрява около 5 часа, ноооо.... будилник тук не е нужен, тъй като по това време десетки лодки с рибари от Santa Kruz излизат на риболов и моторите им пърпорят само на около 50 -100 метра от брега на рисорта.

В Isla Reta чистотата се поддължа от 5-6 човека на много добро ниво, но постоянно щъкащите  с метлите чистачи леко нарушават спокойствието на почиващите.
От барчето в ресорта може да се поръча храна на сравнително нормални цени.
Препоръчаха ни блюдо с  Kinilaw – това е салата със сурова риба тон. Толкова ни хареса, че го поръчвахме 3 пъти за 2 дни.



Реално рибата се поднася сурова, нарязана на малки кубчета, полята със специален сос от настърган джинджифил, чили, сок от лимон и оцет и гарнитура от краставици и ряпа.
На 300 метра северно от Isla Reta Beach Resort е пирса на Santa Kruz от който всяка сутрин в 6.15ч.  и 6.30ч. тръгват корабчета за Давао и се връщат по обяд в 12.30ч. и 14.00ч.  Цената в едната посока е 60 песо.
Ето разписанието на корабчетата:

Пътуването с корабчетата от пристанището на Таликуд - Santa Kruz до Давао е с продължителност около 1час и 15 минути. Възползвахме се една сутрин от тези корабчета, за да си напазаруваме повечко плодове от Давао.
Заредени с накупената от Давао храна решихме с лодката да потеглим към съседния остров Самал и по-точно до най-южната му част, където се намира Samal Camp Park.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Всички статии в които съм описал пътешествието ни до Филипините подредени в хронологичен ред.

I. Идеята ни за пътешествие до Филипините и подготовката за осъществяването му. 
Ха, ха. Доста розово съм си представял нещата преди да тръгнем:)

II. Приключенията ни из Mindanao.

III. Приключенията ни из Palawan.

IV. Обобщителна информация за приключенията ни из Филипините.

Няма коментари:

Публикуване на коментар