Източна Лефкада

East Lefkada   Island
(Kayamping trip Guide)  
Лошото време в Западната част на Лефкада ни принуди да търсим по тихи води в източната част на острова.
Харесахме си за изходна точка на този каяк трип района южно от Nidri  и по-точно големия закътан от морските стихии залив  с чудесно яхтено пристанище част от селцето Vlicho. 
Дълбокия естествен залив на Nidri  приютява в тихите си води стотици яхти от най-различни националности. 
Вън от залива на Nidri морската шир източно от  остров Lefkada най-често е тиха и спокойна. Като задуха по-силен северен и североизточен вятър обаче, е нормално и тук да се надигнат 2 до 3 бала вълни, на които и бяхме свидетели.
Очаквах  да останем впечатлени от природата в района между островите Lefkada и Meganisi, между които се е приютил и прочутия остров Skorpios. Е, не бяхме, или поне не чак толкова. Сравнително еднообразен е релефа на островите с малки не  кой знае колко впечатляващи плажчета. Вообще несравнимо с прекрасната природа от която бяхме очаровани  на Западна Лефкада .
Морския трафик е доста оживен. Десетки яхти и рибарски лодки постоянно порят водите около Lefkada  и Meganisi, поради което е много трудно да се открие свястно  и закътано от хорските очи място за свободно къмпингуване. Наложи се за да не бием на очи да не разпъваме палатката, а да нощуваме в максимално възможен маскиран бивак на едно от плажчетата което преценихме, че е най-подходящо за прекарване на нощта. В инпровизирания бивак, лишени от уюта на палатката бяхме апетитна хапка за комарите:)
Накратко казано за два дни обиколихме iсамо големия полуостров затварящ залива на Nidri.
Ето и карта на каяк трипа ни :


Стартираме двудневния каяк трип от пристанището Vlicho, което се намира южно от Nidri, в югозападната част на големия залив.
Пристанището тук е изключително удобно за пускане на каяк. Набързо се натоварваме и сме готови за пътешествие:)
Поемаме на север към изхода на естественото пристанище. В самото пристанище е тъпкано с яхти от най-различни националности и калибър.
Западните брегове на залива, между Vlicho и Nidri.
Северозападната част на залива.
Ферито от Meganisi Island акустира на пристанището в Nidri.
Храма   Ekklisia Agia Kiriaki  в най-северната част на полуострова затварящ залива на Nidri.
Островчето северно от  Nidri и западно от Perigali..
Madouri Island - островчето пред Nidri и северно от полуострова затварящ големия залив.
Къщи на заможни гърци в североизточната  част на полуоствова затварящ големия залив на Nidri.
Гребем на юг покрай големия полуостров, а на изток се вижда остров Skorpios..
Релефа на брега в северозападната част на полуострова.
Спираме да починем на малко плажче по средата на западната част на полуострова. До плажчето води и дълъг около 2 км. черен път по който рядко стъпва човешки крак.
Снежа се къпе на това малко плажче на фона на Skorpio  Island:)
Продължаваме да гребем на юг и се чудим на този малък градеж в скалите.
Още едно малко плажче малко по на юг което не става за бивакуване.
Нощуваме на най-големия плаж на полуострова намиращ се в югоизточната му част. Района е оживен. Често покрай плажчето минават яхти и рибарски лодки и не за разпъване на палатка. На свечеряване вместо палатката правим импровизиран бивак, който се надяваме, че от от морето ще се вижда по-малко. Не си носехме репелент, тъй като не очаквахме, че няма да нощуваме в палатката. Комарите добре си похапнаха от нас:)
На снимката е бивака сниман на сутринта. Под зеленото платнище е каяка ни и местата ни за спане през нощта. От близо се набива на очи, но от 200 и повече метра се слива с околността.
Прибрали сме бивака и се готвим да потегляме в обратна посока.
Плажа сниман от юг.
Залива в южната част на полуострова. В дъното на залива има 2 къмпинга, които не ни впечатлиха особенно.
Пролива между Lefkada и Meganisi. Между тях се вижда част от остров Skorpios.
На връщане гребейки в северна посока покрай поолуострова достигаме остров Madouri в северната му част.Духа приличен североизточен вятър който надига около 2 бала вълна.
Влизаме отново в залива и насреща ни е Nidri.
Отправяме се към дъното на пристанището, където приключваме двудневния каяк трип.
 ВНИМАНИЕ!!!
 Пътувайки с колата из остров Lefkada на няколко пъти рещахме ето такава табела осеяна със забрани за свободно къмпингуване. Който реши да тръгва към остров Лефкада с идеята  да практикува Free Camping e добре да прецени как да действа. Въпреки че на пръв поглед изглежда, че лесно може да се намери добро място за свободното къмпингуване в Източната част на Лефкада, всъщност не е така с оглед на забраните и неподходящия ландшафт.  Западната часта на Лефкада е сравнително по-подходяща за свободно къмпингуване с оглед на забраните, но при каямпинг трябва да се внимава с морските условия при преходите с каяк.

Няма коментари:

Публикуване на коментар