Късно лято в Сиде

Сравнително близко, финансово достъпно, с топло време и топла морска вода през октомври и началото на ноември, с хубави плажове, с красива природа, с добре развита инфраструктура и с възможности за дълги разходки.
Такова място търсехме и го намерихме в Сиде, където прекарахме 38 дни от 06.10.2015г. до 13.11.2015г.
Безспорно Сиде има прекрасни климатични и огромни природни дадености.
Турците са успели много добре да се възползват от тях, разумно да ги развият и да превърнат района в една прекрасна морска туристическа дестинация.
Всъщност Сиде е малко градче с около 20 000 местни жители, въплатило в себе си античен, стар и нов град, около които се е развил успешно един огромен туристически район с размери около 20км. на 1.5 до 2.5 км.
За нас като любители на дългите разходки беше изключително удоволствие да открием тук няколко хубави трекинг маршрути и да обикаляме из този огромен район, по много часове почти всеки ден от пребиваването си тук и да се радваме на всичко което предлага дестинацията.
През есента водата в морето тук е все още много топла, учудващо чиста за такъв огромен туристически район, предимно спокойна с рядко появяващи се вълни над 1-2 бала и като цяло идеална за плуване.
Античния и стария град с пристанището си са разположени основно на вдаден в морето нос. От двете страни на носа природата е дарила района с над 20 километра плажове – идеални за развитие на морски туризъм. И двата плажа – съответно източно и западно от носа са добре поддържани, имат  хубав твърд пясък по който е лесно да се разхождаш или тичаш.

На огромни пространства зад източните плажове има защитени дюни, а също огромен природен парк с езеро и река, и на всяко едно от тези места е удоволствие да се скитори с часове наред.
С многочасови почти ежедневни разходки от по 12-15-20 километра опознахме практически целия район.
Навсякъде се вее турското знаме и си личи, че държавата и общината са на мястото си,  работят разумно и усърдно в интерес на туристите и местното население.
Туристическата и градската инфраструктура са много добре развити и  са способни да приютят едновременно десетки хиляди туристи. И го правят – изключително успешно при това.
Относно туристите тук:
Основния контингент от туристите са германци – около 60%, англичани и руснаци – по около 15%, всякакви други-включително местни туристи-около 10%.
Над 90% от туристите са пакетни такива на принципа All Inclusive  и изобщо нямат като нашите бръмбари в главите си, каращи ги да обикалят напред – назад по плажове, дюни, паркове и гори. Масовия турист си знае папото в хотела и шезлонга на плажа. Кратка разходка по крайбрежната алея, сядане в ресторантче в стария град, малко шопинг.
От стария град по протежението  на западния плаж пред веригата от крайбрежни хотели е изградена дълга 3.5 километра прекрасна широка крайбрежна алея, която е една от местните забележителности и едно от основните места за разходки.
Но за разходки освен по крайбрежната алея е хубаво практически навсякъде. Както сред добре запазения  огромен по площ античен град от римско време, така и в стария град със стотиците му магазинчета,  ресторантчета и пристанище.
Всъщност за мащабите на античния град говори факта, че античния театър побира според мен над 10 000 човека, а някъде четох дори за 15 000 човека и се смята, че е една от най-големите руини от римсия период в Мала Азия.
В новия град е удоволствие да се разхождаш, тъй като почти навсякъде е широко, чисто, зелено и добре поддържано. Много рядко може да се види стара или зле поддържана сграда. Всъщност сградите в новия град са основно нови 3-4 етажни апартаментни комплекси или апартаментни хотели. Най-високата сграда тук е ... джамия. Над джамията пък се извисява само един пилон с турското знаме. Тези две неща са показателни за държавата и обществото.
Над всичко е държавата, след това религията, на трето място е обществото и след това отделния гражданин. При нас с пробутаната ни псевдо демокрация тези неща са почти наобратно и затова ... според мен сме обречени. Чрез индивидуализъм и егоизъм не моще да се гради общество и държава...
Пилона с турското знаме и джамията всъщност са чудесни видими ориентири дори да се скиторите на километри от тях.
Булевардите в Сиде са много, всички са широки, двупосочни с по две или три платна, с широки тротоари от поне 3 метра от двете страни, изключително добре озеленени и поддържани. Приличат по скоро на паркови алеи по които се движат автомобили. Трафика по тях е много слаб, а по кварталните улички пък е почти никакъв. Изумихме се, че кварталните улици без изключения са широки от 12 до 20 метра, а някой дори и повече. Най-често всяко каре от сгради затворени от 4 улици  се редува с изключително добре поддържани малки квартални градинки или по-точно паркчета с размери 2-5 декара. Колите по пътищата са на 95% нови и всичко това говори за добър жизнен стандарт на местните хора.
Ако някой архитект му предстои да планира нов град на голо поле, сигурно е добре да дойде в Сиде и да почерпи нагледен пример как се прави градска инфраструктура.
Туристическата инфраструктура включваща стотици хотели от различен мащаб и категория, заедно с прилежащите им територии също е развита изключително разумно и прекрасно се вписва сред околната природна и градска среда.
Сиде се води като една от скъпите туристически дестинации по турската ривиера, с луксозни хотели с цени в диапазона 50-200 евро на вечер за двама, но истината е, че в крилата на сезона тук е достъпно и за хора с доста органичен бюджет.
В началото на октомври цените на много хотели падат.
Ние за 38-те дни тук сменихме 3 тризвездни хотела с цени за стая  за двама от 11, 12 и 16 евро на вечер и бяхме впечатлени от доброто съотношение на цената спрямо качеството което получихме за тези скромни пари. За 11 евро на вечер случихме на прекрасен апартамент с площ около 50 квадрата с огромна тераса, който спокойно мога да характеризирам и като четиризвезден  и това беше най-доброто съотношение цена-качество за настаняване за целия ни пътешественически живот.
Новия град на Сиде е пълен със супермаркети от веригите Migros, A-101, Bim и Carefoure, със съвсем приятни цени на хранителните стоки. Ние като не много претенциозна двойка се вмествахме спокойно за храна в едни около 500 лева на месец.
Турция е държава която мисли за гражданите си и това си личи навсякъде и във всичко.
Имат производство на почти всичко и хранителните стоки по магазините им са основно местно прозводство с много добро качество. Вносните стоки явно се облагат със сериозни мита, поради което цените им са доста високи и не издъжат при тези условия на местната конкуренция. По рафтовете на магазините им не забелязахме нито една българска стока! Изводите всеки може да си ги направи сам...
ДДС–то на хранителните стоки в Турция е 8%, а за хляба е ....1%.
Къде сме ние българите на фона на всичко това???
Средния курс на 1 турската лира когато бяхме тук беше около 0.30 евро.
Ето някой цени на хранителни стоки по супермаркетите:
-Вода изворна от 1.5 литра – от 0.50TL /това е около 30 стотинки и такава евтиния в България никъде няма/
-Домати 1кг. - 1.85-2.5 TL
-Краставици 1кг. – 1.5 TL
-Хляб – 2-3 TL
-Сирене 1кг. – 12-15 TL
-Кашкавал 1кг. – 19-25 TL
-Грозде 1кг. – 3.5 TL
Какво е скъпо в Сиде?
Естествено че всички услуги – ресторанти, таксита, екскурзии, както и всякакви парцалки и дрънкулки предназначени да бъдат купени от туристите. Цените на тези неща са като за германци и се обявяват най-често в евро.
Ако се изключат тези скъпи неща от които хора като нас нямат нужда, се оказва, че Сиде е много достъпна туристическа дестинация, която предлага изключително много и разнообразни неща за най-обикновения турист, който обича природата и разчита повечко на краката си.
Всъщност за тези които не им се върви много и не им се плаща за скъпи таксита градския транспорт в Сиде е евтин и се извършва от нови микробусчета за 2 TL, включително и до близкия град Manavgat.
Да се стигне до Сиде отнема повечко време, но дестинацията е лесно достъпна, за малко пари благодарение на евтитите полети на Pegasusair.
По това време на годината от Истанбул има по няколко полета на ден до Анталия. Еднопосочния самолетен билет може да се намери по 13 евро с включени всички такси.
От аерогарата до автогарата на Анталия се хваща за 4TL автобус №600.
От автогарата на Анталия до Манавгат на всеки 30 минути пътуват автобуси-цена 14 ТL.
От Манавгат до Сиде – минибуси пътуват на всеки 10-15 минути – цена 2TL.
Времето в Сиде през октомври и ноември:
До около около 20 – 25 октомври времето най-често е сухо и идеално за плаж и плуване. Поради постепенното изравняване на температурите на въздуха и морската вода, най-често морето е спокойно. В края на октомври и до около средата на ноември времето в Сиде много наподобява това което е по нашето черноморие в първата половина на септември. Плажовете доста опустяват, няма навалица от туристи, спокойно е, времето все още става за плаж, но започват полека лека да настъпват и по-дъждовни дни. Като цяло тук есента е доста по дъждовна –това трябва да се има впредвид.


За да се добие по добра представа от Сиде, скицирах карта с основните му забележителности и природни дадености:/кликни за по голям размер/

Реших да дам и мои си субуктивни разбира се оценки на различните забележителности и обекти в Сиде.


Карта на античния град Сиде.........................................................  

Малко снимки от Сиде:/кликват се за уголемяване/

   Крайбрежната алея покрай западния плаж на Сиде - дълга е 3.5 км.
   Перфектно място за разходки.
  Античния театър- строен е през IIвек.   събирал е около 15 000 човека и това само по себе си говори за мащабите на града.                                        Theatre and Agora                   

 Добре запазените антични сгради всъщност са на площ предполагам поне 1 квадратен километър. 
Тown Gate - Nimphaeum.
 Ancient Side - Comercial Agora
 Входа на античня театър

Дюните зад източния плаж на Сиде
 - сред пясъците им има много останки от античния град


Източния плаж на Сиде 
    Стария град гледан от към източния плаж.
Sorgun- Горския парк източно от Сиде е прекрасно място за разходки.

    Езерото близо до устието на река Манавгат.
Най-голямата джамия на Сиде. Булеварда покрай нея е типичен за Сиде. Спокоен, приличещ доста на парк, по който е удоволствие да се разхожда човек.

Сиде, както споменах и по-горе си е перфектно място за дълги разходки сред разнообразни забележителности. Стига да му се ходи на човек.

Няма коментари:

Публикуване на коментар