Как си купихме лодка

Още при пристигането ни на Talicud Island погледа ми беше прикован от местните лодки. В сърцето ми  започнаха да бушуват каякарски страсти, които от ден на ден се засилваха все повече и повече. Постоянно обикалях бреговете на острова, разглеждах малките местни лодки, събирах информация за мореходните им качества и цените. Постепенно в мен се зароди идеята да си купим малка лодка, която при тръгването си от тук да продадем на символична цена или просто подарим на някой местен човек.
Местните използват два вида лодки.
Първия класически  вид лодка е така наречената  от местните “банка”.

Това е типичната рибарска лодка. С такива лодки местните рибари щъкат постоянно покрай брега, а често  влизат и на около километър навътре в морето. Лодката е тясна, с V-образен  корпус, дълга около 4 метра. Средната скорост която постигат мектните с нея е от порядъка на 3-4 км. час. Може да носи 2-3 човека, но в нея трудно може да се побере обемистия ни багаж. Една такава лодка втора употреба в прилично състояние струва не повече от смешните 2500-3500 песо.
Втория много разпространен вид лодка е така наречената “Pump Boat.

Това е доста съвременна като дизайн лодка с мотор.  Местните с такива лодки  като насучат моторите им развиват до скорост от порядъка на 15 км. в час и дори повече. Тази лодка е доста по-просторна в сравнение с класическата “банка”.  Дълга е също около 4 метра, но е с плоско дъно.
Харесах този вид лодки още от пръв поглед. Красива работа. Радост за окото.
С мотор това е перфектната лодка за  местните рибари.
Моторите обаче са сравнително скъпи. Под 13 000 песо за втора употреба не чухме да има. Самите лодки втора употреба са с цени от 5 000 песо нагоре.
Дилемата пред нас беше, че ако купим такава лодка проблема за нас ще е, че без мотор с нея ще  може да се движим според местните със скорост не по-голяма от 3 км. в час.
Решаваме, че това е достатъчна скорост за нас, тъй като ние за никъде не бързамеJ
След няколко дневно търсене на лодка се споразумяваме да купим една на цена 5 000 песо.

В  този момент обаче за нас възникна проблема как легално и законно да станем собственици на харесаната лодка. Местните филипинци купуват и продават помежду си тези малки лодки без документи, но ние държахме да имаме някъкъв документ удостоверяващ покупката. Собственика на лодката прояви разбиране и уреди нещата в местното кметство в Dadatan.
В уречения ден и  час  отиваме ние в кметството за да извършим покупко-продажбата на лодката  и  естествено сме обект на всеобщо любопитство и внимание. Оказва се, че досега никой в селото не е извършвал легално покупко продажба на лодка. Ние сме първите.Кметството на Barangay Dadatan.

На снимката отдолу жената в жълто е  кметицата или както местните и викат Barangay Capitan, в момета в който чете документа за покупко продажбата на лодката. Момчето в ляво е собственика от който купих лодката.

Документа за покупко продажбата наречен “Agreement

Този  Agreement”се написа от една служителка на кметството на ......пишешта машина!
На снимката отдолу служителката как пише на пишещата машина върху масичката с розовата покривка.

Иначе обслужването  в кметството беше на най – високо ниво и  внимание към нас.
Таксата за покупко продажбата която ни поискаха от кметството за услугата беше  само 100 песо!

Това при цена на сделката от 5 000 песо, са си 2% общо, което е приблизително съпоставимо с нотариалните такси в България, но на мен ми се струва, че и при много по висока цена на сделката, таксата за покупката на лодката пак щеше да е същата.
Освен продавач и купувач, като свидетели се разписа кметицата и още двама свидетели. То по желязно от нотариално изповядване на сделката се получава на практикаJ
Свидетели на сделката са поне 30 човека от местните и в следващите няколко дни вече няма местен който да не е чул, че две бели маймуни са си купили лодкаJ
Пък маймуните след сделката, като собственици вече на тая малка лодка са ухилени до ушите и даже малко зад тяхJ
  
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Всички статии в които съм описал пътешествието ни до Филипините подредени в хронологичен ред.

I. Идеята ни за пътешествие до Филипините и подготовката за осъществяването му. 
Ха, ха. Доста розово съм си представял нещата преди да тръгнем:)

II. Приключенията ни из Mindanao.

III. Приключенията ни из Palawan.

IV. Обобщителна информация за приключенията ни из Филипините.

1 коментар: