200 дни из Тайланд и Малайзия.

Това е скромен опит за обобщителен анализ на пътуването ни из Тайланд и Малайзия.
Първоначалната ни идея беше да направим едно сравнително бюджетно зимуване в Тайланд и Малайзия, като посетим 10-15 предварително набелязани плажни дестинации в двете страни. 
Част от плана ни беше, около половината от времето да къмпингуваме на палатка, а другата половина с някакъв покрив над главата. В голяма степен това се получи, като дните прекарани на палатка по-ред причини които ще спомена по-нататък, бяха доста по-хубави.
За начало-малко сухи факти:
-Период на пътуването ни из Тайланд и Малайзия: 
200 дни - от 01.10.2016г.-19.04.2017г.
-Визи: За Тайланд 6 месечна Multy Entry Visa, изкарана предварително от София. За престой до 90 дни в Малайзия виза не е нужна.
-Самолетни билети: Двупосочни от Istanbul до Kuala Lumpur за много добрата цена от 326 Евро на човек.
-Около 160 дни прекарани в южен Тайланд и около 40 в Малайзия на полуостров Малака.
- Спане на палатка из къмпингите на двете страни - 98 дни. Спане под покрив на различни места - 102 дни.
-Придвижване и в  двете държави където е възможно с обществен транспорт, както сухопътен, така и воден.
- Посетени плажни дестинации, острови и островни групи /архипелази/ - 14
- Посетени плажове - над 100. 
- Оценени сравнително коректно плажове - около 55.
...
Много хора търсят райски кътчета по света...
На всеки човек обаче критериите за това що е то райско кътче са  доста различни...
За да се опитаме да намерим тропическа плажна дестинация която да наречем "Нашето райско кътче", трябваше да изясним критериите по които да ги търсим.
Ето ги нашите "скромни" критерии как трябва да изглежда перфектното райско тропическо кътче:)
-Чиста и прозрачна морска вода;
-Наличие на коралови рифове и с възможности за шнорхелинг;
-Хубави и чисти плажове;
-Наличие или лесен достъп до места където могат да се купят плодове на нормални цени.
-Сравнително малолюдни плажове предразполагащи към уединение;
-Приятни места за спане - без значение дали е къмпинг или хотел /Resort/.
-Удобно за по-продължителен живот /Long stay living/.
За по обективна оценка на всяко кандидат райско за нас място създадох 15 критерия за оценка в три основни категории. Тази система за оценка на всяка плажна дестинация нарекох Beach Ranking.
Простичко казано според тази моя система, колкото е по-голяма общата оценка на даден плаж-дестинация, толкова мястото се доближава до разбирането ми са райско.
Ето ги в табличен вид как изглеждат подредени 15-те наши критерия. 





Перфектния тропически рай /Paradise/ би трябвало да може да събере максималните 150 точки, ако оценяваме всеки критерии по десетобалната система.
Това по обективни причини на нашата планета практически е невъзможно.
Поставям си амбициозната задача да проверя кое от местата които посетихме през 200 дневното ни пътешествие из Тайланд и Малайзия максимално се доближава до нашето разбиране за рай.
За да реша тази задача ще направя следните две прости неща:
1. Давам координатите с кратко обобщение за всяка тропическа плажна дестинация и линкове към съответната статия, където има по-детайлна информация;
2.  Давам таблици с оценките ми за всеки плаж-дестинация:
Да видим кои плажове-дестинации ще са на челните 3-4-5 места и кой ще грабне приза "Нашия тропически рай".
...........
1. Ao Nang, Krabi, Thailand 
Kоординати в Google Maps: 8.023607, 98.828682
Според някой това е добро местенце за зимуване в тропиците. В голяма степен това и според нас е така. Дестинацията има редица качества които я правят подходяща за зимуване в тропиците. Основно предимство - много добрата туристическа инфраструктура. Само че качеството на плажовете му и най-вече на морската вода се оказаха на ниво доста под личните ни  минимални изисквания. Това определено не е нашия тропичеси рай. 
Ето оценките ни. 
2. Raily Peninsula, Ao Nang, Krabi, Thailand
Kоординати в Google Maps: 8.006025, 98.837447
Два от плажовете на Рейли попадат в топ 10 на най-добрите плажове на Тайланд. Безспорно целия полуостров е много красив. Оправдано привлича много туристи. Общите ни оценки  за плажовете на Raily обаче се оказаха изненадващо ниски за мен. Сори, разминавам се със световните класации:)
Kоординати в Google Maps: 7.497089, 99.073492
Ко Ланта предизвика смесени чувства у нас. От една страна острова е с хубави природни дадености и е удобен за продължителен живот. От друга страна морската вода по повечето плажове не е достатъчно чиста и прозрачна. За шнорхелинг изобщо не може да се мисли, освен ако се ходи на екскурзии по близките острови. Това обаче не е евтино удоволствие. 
Ако се пренебрегне този факт изобилието от разнообразни плажове тук е доста голямо. Не случайно се задържахме тук цели 40 дни.
Kоординати в Google Maps: 7.307645, 99.259253
Остров Крадан е едно от местата, които в голяма степен покриват критериите за райска тропическа дестинация. Един от плажовете му събра цели 107 точки. Хубави са плажове на малкия остров, добър е кораловия му риф и съответно добър е шнорхелинга. Единствения минус на острова, заради който останахме тук само 10 дни беше, че тук няма от къде да се купят плодове, ако изключим няколкото дни в които успяхме да си купим кокоси и банани от ресторанта на къмпинга. Все пак, рай без изобилие на райски плодове не върви, нали?
Kоординати в Google Maps: 6.698176, 99.644724
На този доста голям остров преди години са снимали "Сървайвър" и за щастие, той си е на 99% див и сега. На него обаче има цели 3 къмпинга стопанисвани от рейнджърите на националния парк, които предразполагат за доста по-комфортен начин на живот от сървайвърския. Въпреки това през двете седмици прекарани на острова ни се наложи да се справяме с набезите на стада маймуни, диви свине, кърлежи и ред други земни твари, които ни изненадаха с действията си... Покрай тези случки натрупахме добър практически опит за къмпингуване в тропиците, които си имат своите специфики. Плажовете на острова до които успяхме да стигнем и да оценим са само четири - единия разделен на две части. Ето и оценките им.
Kоординати в Google Maps: 6.511398, 99.316144
Според нас Ko Adang е една много добра дестинация за по-продължително къмпингуване на тропически остров, тъй като предлага почти всичко което търсехме накуп. Прекрасни природни дадености и прилична инфраструктура, при това на добра цена. Плажа при къмпинга в който отседнахме тук събра невероятните 109 точки!!!
Kоординати в Google Maps: 6.516721,99.177279
Архипелага Аданг е група от около 20 острова, част от по голям национален парк. Поради това тук са населени само два острова. Ko Adang и Ko Lipe. От гледна точка на установилите се да живеят на тези два острова разкошните плажове на целия архипела са просто допълнителен бонус.
С два шнорхелинг тура обиколихме голяма част от ненаселените острови. Успяхме да се насладим и да оценим доста плажове и коралови рифове /Snorleling Spots/.
В долната таблица местата за шнорхелинг които са далеко от плажове,  естествено са с по-малко точки.
Малкия архипелаг Аданг покри с много добри оценки повечето ни критерии за райска тропическа дестинация.  Прекрасно съчетание на много хубави безлюдни плажове и добре развита туристическа инфраструктура на основния населен/пренаселен/ остров Lipe.

Kоординати в Google Maps: 6.495921, 99.306488
Ko Lipe привлича като магнит многобройни туристи заради хубавите си плажове. Прекалено големия туристически поток обаче е оставил грозен отпечатък върху това райско кътче. Най-добрия му плаж все пак събра много добрия резултат от 102 точки.
Kоординати в Google Maps: 6.290655, 99.726001
След многогодишните ми мечти да видя Лангкави, тази топ плажна дестинация на Малайзия просто ме разочарова.
Както може да се види на таблицата с оценките ми и да се прочете съответния пост, двата най-известни плажа са определено местата на които не искаме никога да се върнем. 
Kоординати в Google Maps: 9.477605, 100.066873
Остров Самуи има славата на едно от топ местата за зимуване в тропиците.
Туристическата му инфраструктура е отлично развита.
Според рекламите и хорските приказки плажовете му са прекрасни, а  за морската вода използват баналния израз - Cristal Clear Water.
Аз бих използвал израза - много голям батак:)
Според нашето скромно мнение плажовете му са прехвалени.
Въпреки че планирахме да останем на острова поне за месец, от видяното и усетеното бързо взехме решение, че това не е нашия тропически рай и  след около седмица бързичко се изнесохме към по-приятни места.
Kоординати в Google Maps: 9.635357, 99.671728
Рекламите за парка привличат многобройни туристи като магнит. Действително от птичи поглед островите изглеждат прекрасно.  Плажа на основния остров където къмпингувахме три дни се ползва и за визитна картичка на архипелага. Всичко изглежда прекрасно, а общата ни оценка се оказа доста ниска. Защо е така съм описал в поста си.
Kоординати в Google Maps: 9.434402, 97.859741
Мечтаем си да се върнем отново някой ден на тези острови. В голяма степен те се доближават много близко до представите ни за райска тропическа плажна дестинация, въпреки някой леко дразнещи неща. Плажа на който къмпингувахме 17 дни събра цели 103 точки. 
Kоординати в Google Maps: 8.665241, 98.243864 
Као Лак е като че ли единствената дестинации на материка, която ни хареса дотолкова, че да искаме да се върнем някой ден отново.
Kоординати в Google Maps: 5.222697, 103.261598
Някой ден отново бихме се върнали тук.Изкарахме един чудесен месец на този остров, въпреки мизерния къмпинг в който се настанихме. Този малък тропически рай събра цели 108 точки и се оказа сериозен претендент за приза "Нашия тропически рай".
.......
Сега да видим най-добрия резултат на всяка една дестинация.

1. Ao Nang, Krabi, Thailand                              - 73т.              
3. Кo Lanta, Krabi, Thailand                                            - 77т.
4. Ko Kradan, Trang, Thailand                             - 107т.
5. Ko Tarutao, Satun, Thailand                                       -   92т.
6. Ko Adang, Satun, Thailand - Camping                    - 109т.
7. Не се включва в класацията
8. Ko Lipe, Satun, Thailand                                               - 102т.
9. Langkawi, Malaysia                                                         -  68т.
10. Ko Samui, Thailand                                                       -  66т.
11. Ang Trong Marine National Park, Thailand           -  65т.
12. Surin Islands- Camping and Snorkeling               - 103т.
13. Khao Lak, Phang Nga, Thailand                                -  84т.
14. Kapas Island, Malaysia                                                  -108т.

Ето и носителите на приза "Нашия тропически рай":
1. Ko Adang, Satun, Thailand - Camping                    - 109т.
2. Kapas Island, Malaysia                                                  - 108т.
3. Ko Kradan, Trang, Thailand                                          - 107т.
4. Surin Islands- Camping and Snorkeling                 - 103т.

......
Сега да сляза малко на земята, че прекалено райско взе да става с тая класация:) 
И четирите класирани от мен на челните места тропически райски дестинации си имат доста свои специфични кусури. Описал съм подробно нещата които не са ни харесали в постовете за всяка една дестинация.
Рейтинговата ми система дава доста реалистична картина на действителността, но не може да обхване някой чисто субективни усещания и ако щете чувства.
На практика имаме субективното усещане, че на Surin Island е доста по -приятно отколкото на Ko Kradan. 
Как да вярвам на хорските класации, след като моята собствената донякъде леко ме подвежда?
.....
От класацията се набива на очи факта, че най-добрите според нашите критерии тропически места са острови на които може да се къмпингува сравнително евтино. Същевременно с прилични плувни умения на тези места човек може да се докосне пълноценно до заобикалящата го природа.
Както се вижда, не всичко е пари приятели. 
Или поне не всичко е много пари.
.....
Без да се заяждам сам със себе си, ако разширя територията на търсене на райски тропически местенца и включа в класациите местата които посетихме на Филипините ще се окаже, че гореописаните призьори имат сериозни конкуренти:)
Ето ги конкурентите в табличен вид без да влизам в сериозни сравнения и размисли, защото темата ще стане доста по-дълга.

Няма коментари:

Публикуване на коментар