Къмпингите по островите на Тайланд

Ще направя кратък сравнителен анализ на къмпингите по островите на Тайланд, въз основа на 200 дневното ни пътешествие в тази част на Азия, от които 98 дни на палатка в къмпинги.
Смятам, че тази информация ще е полезна за хората които си мечтаят за тропически острови с бели пясъци, палми и кристално чисти води.
Така те ще са наясно поне приблизително какво да очакват, ако предприемат пътешествие по островите на Тайланд. 
В този анализ ще включа информация освен за къмпингите на които сме били, така и за два къмпинга до които не стигнахме, но имам известни  данни за тях. 
Ще включа и един къмпинг на остров в съседната на Тайланд, Малайзия за да е по-интересен и информативен анализа.
Важно е да се знае, че всички плажове в Тайланд се собственост на краля им по по принцип всеки човек има свободен достъп до тях. 
Освен това къмпингите по островите на Тайланд са разположени в национални паркове и се стопанисват от държавни служители-рейнджъри. Те са доста военизирана структура и това е добре, защото успяват да създадат в къмпингите които стопанисват ред, сигурност и в повечето случаи прилична чистота.
Ето списък на къмпингите по островите на Тайланд, които ще анализирам.
..........
Много се дразня от шаблонни реклами за дадена дестинация като:
- Cristal Clear Water /кристално чиста вода/;
- White Sand Beach /плаж с бял пясък/;
- Paradise /рай/;
Разбирам, че всеки си хвали стоката, но реалността много често е твърде далеч от рекламите и разочарованията сред лековерните туристи често са големи.
В Азия по плажовете на материка е трудно да се открият места, където морската вода да е достатъчно чиста и най-вече прозрачна. Поне ние не открихме такова. Обикновено прозрачността на морската вода е от 1 до 3 метра. Мъкаааа. Особено за феновете на шнорелинга и дайвинга.
Който търси например морска вода с видимост над 5-10-15-20-25 метра, подходяща за шнорхелинг или дайвинг, трябва да се насочи към по-отдалечените острови. 
Тайландците знаят какво търсят туристите и организират масово скъпи екскурзии за отдалечените си изкусно рекламирани като райски острови, с което успешно печелят пари.
Отлична при това относително евтина алтернатива на организираните екскурзии до островите е самостоятелното посещение на къмпингите по тези острови. Това обаче има смисъл при повече свободно време с прекарване по островите на поне 4-5 дни. 
Така може много по-добре да се насладите на плажове с хубав пясък, чиста и прозрачна морска вода, при това за доста по-скромни пари.
.....
Ето как ще направя сравнителния анализ на дестинациите от списъка по-горе:
С помощта на системата си за оценка на плажни дестинации /Beach Ranking/, ще сравня качествата на плажовете, морската вода и възможностите за разнообразно прекарване на времето;
- Ще оценя инфраструктурата на всеки един къмпинг;
- Ще направя ценово сравнение - транспорт, настаняване, храна.
.....
Сравнение на плажните островни дестинации /Beach Ranking/
/таблицата се отваря в по-голям размер/

Считам, че самата таблица дава достатъчно нагледна представа какво може да се очаква от всяко едно място. 
Всеки има различни приоритети, и чрез така наречения от мен Beach Ranking може лесно да се ориентира къде и какво да очаква да намери.
Трябва да допълня, че в тази таблица са данните само за плажа при основния къмпинг за настаняване в дадения район.
Ако всяка къмпинг дестинация се разглежда поотделно, разнообразието на Ko Adang и на Surin Islands е най-голямо. Тъй като те са група острови наоколо има десетки интересни плажове и коралови рифове.
Подробности за тях може да се видят в конкретните ми постове.
При останалите къмпинг дестинации има доста по-малко плажове-средно между 3 и 5.
Тези факти правят логичен избора на Ko Adang и на Surin Islands като най-разнообразни и качествени дестинации, по отношение на плажовете.
Който търси прозрачна морска вода за шнорхелинг и дайвинг,  да не бъде лековерен и да вярва безрезервно на рекламите за Cristal Clear Water.
Добре е да поогледа по-добре съотвените колони в таблицата.
Примерно на Ko Tarutao и Ang Trong прозрачността на морската вода не е повече от 2-3 метра. Въпреки това второто място местните го рекламират  за шнорхелинг!
На повечето места от горната таблица и през повечето време видимостта под вода е от порядъка на 6-10, до 12 метра.
При организирана екскурзия до по отдалечени места може да се попадне и на места с видимост под вода над 20 метра.
Разликата и съответно емоциите от тази видимост е огромна.
Ето как да се прецени каква е прозрачността във водата според оценките в таблицата:
Water visibility
Над 25 м – 10
Над 20 м – 9
Над 15 м – 8
Над 10 м – 7  
Над 8 м –  6
Над 6 м  – 5 
Над 4 м  – 4
Над 3 м  – 3
Над 2 м  – 2
Над 1 м  – 1

Ето примерно как изглеждат нещата в това отношение на Surin Islands.














Карта с местоположението на плажовете и шнорхелинг спотовете на островите Сурин, с оценки на качествата на кораловите рифове.

















......
В следващата таблица се виждат цените на водния транспорт от най-близкото пристанище, входните такси за национален парк, такса за поставяне на палатка и оценка на инфраструктурата на всеки къмпинг.
Цените за водния транспорт до островите, както се вижда от таблицата са доста големи. Поради това има смисъл по-продължителния престой на островите.
Таксите за вход в съответния национален парк са различни. Варират от 200 до 500 бата и важат само за 5 дни. На някой места обаче се минава съвсем нормално гратис при по-продължителен престой. 
Примерно на Ko Adang при престой от 26 дни се разминахме с еднократната такса от 200 бата само. На Сурин пък за 17 дни ни взеха само 2 такси по 500 бата. 
Таксите за поставяне на палатка както е видно от таблицата също варират от 30 до 80 бата. Драстично изключение са Similian Islands, където не може да се поставя собствена палатка. Там може да се спи само в палатките на националния парк за 500 бата. 
В предпоследния ред от таблицата съм изчислил всички разходи на месечна база в евро, за да се видят по-добре ценовите разлики.
В последния ред съм направил субективна оценка на качествата на инфраструктурата на всеки къмпинг. Както се вижда също има големи разлики. Различно е и нивото на поддръжката им. 
.....
Храната по къмпингите:
Във всеки къмпинг има ресторант с различно качество, ниво на обслужване и цени. Менюто обаче почти навсякъде е еднакво и еднообразно.
Ориз, яйца, нудъли и недобра, но скъпа риба. Това е основното и естествено някакви производни на тях.
Примерни цени на основните продукти в ресторантите:
- яйца - 15-20 бата за брой.
- ориз - 20-30 бата за порция.
Ориентир за цените на храната.
Колкото по-скъпа е таксата  за вход в съответния националния парк където е къмпинга, толкова цените на храната в ресторантите е по-висока.
За препоръчване е преди да се тръгне за островите да се носи доколкото може собствена храна и особено по-трайни плодове. В ресторантите плодове се появяват много рядко, скъпи са и въпреки това бързо свършват. Основно има ананас за по около 80 бата. 
Да се съхранява храна в палатката е ОПАСНО. Заради маймуните, които дебнат на почти всеки остров, с изключение на Крадан  и Капас.
Как да се справим с опазването на храната си от маймуните ние се научихме по-трудния начин. Подробно съм описал това в поста си за Ko Tarutao.
При желание за по продължителен престой на някой от островите, огромно е предимство на Ko Adang и Kapas пред всички останали, поради това че от тях сравнително евтино с водно такси /лодка/ може да се стигне до места където да се купят хранителни продукти и най вече плодове на нормални цени.
От Ko Adang до Ko Lipe и съответно от Kapas до Marang.
Подробности за това има в съответните ми постове.
.....
Питейната вода в къмпингите.
Навсякъде в ресторантите на къмпингите може да се купи 1,5л. вода за стандартната цена от 30 бата. Хубавото е, че на всички изброени къмпинги с изключение на Ko Kradan има чешми със собствена питейна вода с много добри качества. 
Примерно на Ko Tarutao водата е невероятно добра.
На Ko Adang имат филтрационна система и трябва да се питат рейнджърите от коя чешма да се налива вода.
Накратко казано-по островите проблем с питейната вода няма.
......
Екскурзиите до и по островите.
От материка към всеки един от островите където са и описаните къмпинги всеки ден тръгват лодки с екскурзианти. Така наречените Daytripers.
Естествено е, че цените на екскурзиите са скъпи. Местните от това най-много печелят. Стандартно еднодневния трип от материка включва посещението на 2-3 места за шнорхелинг /Snorkeling Spots/ или красиви плажове, както и обяд в расторант на някой от къмпингите.
Освен че еднодневните трипове са скъпи, времето с което разполагат туристите е твърде кратко за да се видят и усетят всички красоти на съответния национален парк.
Прекрасна алтернатива на еднодневните екскурзии е да се остане няколко дни в съответния къмпинг и от там да се организират самостоятелно  и доста по евтино целодневни трипове с малки лодки из околностите.
Ето пример за Ko Adang-Snorkeling Trip.
......
Както се вижда от всичко изброено до тук идеален тропически островен рай  в Тайланд и Малайзия ние не открихме. 
Като цяло хубави са си островите. Запомнящи са и преживяванията ни. 
Всяко едно място си има своите плюсове и минуси. 
Успех в избора на тези от феновете на къмпинга, които решат да се отправят към екзотичните острови на Тайланд и Малайзия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар