Kapas Island, Malaysia

Ако трябва да класирам трите най-добри места от цялото ни 200 дневно пътешествие из Тайланд и Малайзия, определено Kapas Island е добър претендент за една от челните позиции, заедно с Ko Adang и Surin Islands.
Kapas Island е само на 6 километра от материка. Водите му са сравнително чисти, доста прозрачни и пълни с разнообразна морска фауна.
Kapas на малайзийски език означава памук. Това е местното определение за пясъка по плажовете на островчето. Съгласен съм с това определение. Пясъка по осемте плажа тук  почти навсякъде е с еднакво качество и наистина се го усещаш като стъпваш по него като памук. Както може да се види от таблицата с оценките ми за плажовете на Kapas Island малко по-надолу в текста, оценката ми за пясъка е 9/10.
Поддържането на чистотата по плажовете е добре организирано и на сравнително добро ниво – оценката ми е 7/10. През почивните дни тук пристигат тълпи от местни туристи, които освинват доста плажовете, но службата за чистота сравнително бързо и добре ликвидира последствията.
Острова е прекрасно място за шнорхелинг. Това всъщност беше една от основните причини да се насочим към него.
Оценката ми е 7/10 за най-добрия му район за шнорхелинг. 
Има доста добри коралови рифове с качество 4-6/10 които също заслужават внимание.
За всеки коралов риф на картата отдолу с червено съм отбелязал скромните си оценки въз основа на субективните си наблюдения.

Най-добрите плажове са трите в северозападната част на острова. 
Шнорхелинга в северозападната част на острова също е най- добрия като цяло. Никога досега не бяхме виждали такова изобилие от меки корали /Soft Corals/, каквото видяхме тук.
Почти навсякъде само на десетина метра от брега и на дълбочина започваща от метър, може да се плува сред коралови рифове пълни с живот. Прозрачността на водата варира в доста широки граници от 6 до 12м. Най често е 8-10м. Вълнение на морето покрай плажовете в западната част на острова през активния сезон почти липсва. Кеффффф!!!

Ето и общата ми осреднена класация за плажовете на Kapas Island, и в частност плажа при къмпинга в който отседнахме – Harmony Campsite.
Както се вижда общата оценка е впечатляващо висока – 108 !!!
Можеше да бъде всъщност и малко по-висока, НОООО, самия къмпинг в който отседнахме е много мизерен. Всъщност това е най-мизерния къмпинг на който някога сме отсядали, но си заслужаваше да изтърпим тази мизерия заради впечатляващата природа на този малък станал ни любим остров.
Ето Google Maps координатите на Harmony Campsite : 5.222566, 103.261618
Това е плажа пред къмпинга сниман в двете посоки.


Ето я и нашата палатка на първа линия в къмпинга.
Това е доста импровизирания "офис-рецепция" на къмпинга. 

Лицето на къмпинга изглежда прилично, но санитарните му възли са отвратителни.
В другия къмпинг на острова LongSha Campsite отпред изглежда много добре, но мизерията със санитарните му помещения е подобна. Ние решихме, да отседнем в  Harmony Campsite заради по-добрия му плаж и коралови рифове. 


Kapas Island има две лица. Делнично и празнично. 
Делниците тук са по-хубави, тъй като има много по-малко хора и е изключително спокойно.
През делничните дни в къмпинга ни рядко имаше повече от 3-4 палатки, докато през почивните дни палатките ставаха 20-30 и повече.
За дребните пари които се плащат за нощувка в двата къмпинга на острова, по 10-15 RM на човек на ден, тази мизерия обаче си е донякъде нормална и разбираема.
1 RM = 0.21 EUR. - валутен курс към март 2017г.
На Kapas Island както се вижда на картата най-отгоре има десетина хотели /Resorts/ с най-различно съотношение цена-качество, но като цяло местата за настаняване не са на кой знае какво ниво, дори при платена по-сериозна цена.
Посредственото качество на местата за настаняване в частност и в къмпингите, е като че ли единствения негатив който видяхме на Kapas Island. Ако човек успее да се адаптира към това, острова си е същински тропически рай.
На острова няма магазини, но в почти всички ресорти има доста ресторанти с прилично меню и цени.

В двата къмпинга може да се готви в доста мизерните импровизирани кухни.
За целта може на прилични цени предварително да се напазарува храна в Marang,  или като се отскача периодично до него при по-дълъг престой на острова.
Само на около 400 метра от пристанището на Marang е местния пазар, където има изобилие от плодове на нормални цени.
  • Манго – 5-10 RM според сорта и състояието;
  • Ананас – 3-7 RM за брой според големината;
  • Банани – 4-5 RM за връзка, според броя и големината;
С едно ходене от острова до Marang на седмица си напазарувахме обилно с плодове, като хубавото е, че мангото и ананасите спокойно изтрайваха по 6-7-8 дни без да се развалят.
Транспорта от и до Marang на материка е сравнително евтин, бърз и удобен.
Цената е 40 RM за двупосочен билет с отворена дата за връщане от изходния пункт – пристанището на градчето Marang до острова.
На картата на острова най-горе е отбелязана пътека който води от западната до източната страна на острова. Пътеката се преминава за 30-40 минути, но не е много приятна за ходене.
Каменистото плажче от източната страна на острова и скалите около него изглеждат живописно, но мястото не е кой знае колко добро за по-продължително застояване. Шнорхелингът от източнана страна на острова също е посредствен. Има доста скали под водата и много малко корали.

Само на около 500 метра северозападно от Kapas Island се намира Gemia Island с едноименен хотел /Resort/. 
Така изглеждаше пред погледите ни седмици наред това малко островче гледайки го под сенките на дърветата на един от северозападните плажове на Kapas Island.

До Gemia Island лесно се стига с плуване, но може да се наеме и каяк.
Каяци под наем се дават на няколко места на остров Капас, но в голямата си част каякинга е безсмислен, тъй като почти навсякъде в района лесно се стига пеша или с плуване.
Шнорхелинга около Gemia Island бих определил като доста посредствен в сравнение с това което може да се види срещу него покрай северозападните плажове на Kapas Island.
Така изглеждат северните части на Gemia Island.



От Kapas Island лесно може да се доплува до югоизточния плаж на Gemia Island, който изглежда така:
От този плаж се открива прекрасна панорама към Kapas Island.

По северозападните плажове на Kapas Island, където под сенките на дърветата основно прекарвахме дните си няколко пъти видяхме следи от огромни костенурки. За съжаление обаче самите костенурки не успяхме да видим.
Няколко пъти видяхме във водата и стада от плуващи спокойно огромни 60-100 сантиметрови риби наполеон.
За едномесечния ни престой на острова при всекидневен шнорхелинг от по 2-3-4 часа, само 3 пъти видях рифови акули дълги около 1 метър, които изчезваха в рамките на 3-4 секунди, преди даже да успея да се притесня.
Между отделните плажове на остров Капас има изградени мостчета по които лесно  и удобно се преминава от един плаж на друг. 

Само двата най-северозападни плажа на Kapas Island, тези който са срещу Gemia Island не са свързан с такива мостчета. Това обаче е огромно предимство, защото така тези плажове са много по-малко достъпни и тук може да се усамоти човек. Е, усамотението не е гарантирано през почивните дни, когато местните хора на групи с наети лодки от материка пристигат  на пикник и шнорхелинг тук.

  

По плажовете на острова растат огромни дървета, предимно Talisay Tree, под сенките на които си прекарвахме дните прекрасно, защитени от палещото слънце. Идилия!!!

Най-северната част на Kapas Island представлява завладяващи сетивата скали, сред които е прекрасно да се разходиш, но за кратко, тъй като слънцето на открито почти винаги безмилостно пече.




Кapas Island предлага възможности и за дайвинг, както може да се види на картата отдолу. За качеството му нищо не мога да кажа. Ние бяхме предоволни само от шнорхелинга.

До Kapas Island се стига много бързо и лесно от Kuala Terengganu.
От местната автогара с име Hentian Bus Majlis Bandaraya с координати 5.331973, 103.137758 
се хваща автобуса за Dungun /Kuala Dungun/, който спира в Marang.
Автобусите тръгват през около 1 час от 4,5 или 6-ти сектор. Не помня точно.
Билети се купуват в автобуса от кондуктора. Струват само 2.50RM.
Пътя до Marang e 20 - 30 минути.
От автобусната спирка в Marang до пирса разстоянието е само 700-800м.
Може да се мине около пазара за плодове, които на Kapas Island няма от къде да се купят.
Координати на пазара в Маранг: 5.206849, 103.207543
Разписанието на лодките от Marang до Kapas версия 2017 година, може да се види в горния ляв ъгъл на картата на острова най-горе в текста.
До Kapas пътуват лодките на няколко компании и офисите им за продажба на билети са непосредствено до пирса. Координати: 5.204515, 103.207700 
Заключение:
След пълното ни разочарование от двата основни плажа на остров Langkawi, които уж се води топ плажна дестинация на Malaysia, остров Капас напълно оправда първоначалните ни очаквания за идиличен остров с прекрасна природа. Добри плажове с много естествена сянка, доста чиста морска вода и много добри коралови рифове непосредствено до брега.
В таблицата отдолу може да се видят добре разликите между в оценките ми за плажовете на световно известния Langkawi  и  почти неизвестния сред повечето европейци Kapas Island, за да се направи съответен анализ.

Kapas Island: март, април 2017г.
Бихме се върнали някой ден тук отново!

Няма коментари:

Публикуване на коментар