Surin Islands, Thailand- Camping and Snorkeliing

Според мнозина оценки, класации и реклами, Surin Islands попадат в топ 3 на най-добрите места за шнорхелинг в Тайланд. По принцип винаги гледам доста недоверчиво на всякакви подобни класации, които не са основани на определени критерии, но островите Surin и нас определено много ни впечатлиха. До степен, че не ни се тръгваше от това красиво място. Ако трябва да изберем само едно място на което да се върнем някога в Тайланд, това определено ще са Surin Islands.
Сравнявайки островите с другите места на които бяхме в Тайланд, тук видяхме най-невероятно светло синия цвят на морската вода на фона на ослепително бял пясък по морското дъно. Тук има  и най-добрата видимост под вода от порядъка на 10-15-20-25 метра!!! Кораловите рифове са преобладаващо с добро и много добро качество!!!
Като цяло считам, че славата на Surin Islands като прекрасна дестинация за шнорхелинг или просто релакс на плажа е напълно заслужена!!!
Островите са национален парк - Mu Ko Surin National Park.
Тук няма пътища! Няма и моторни превозни средства. Единствения път всъщност е тясна пътека през джунглата, свързваща двата къмпинга в националния парк и дълга около 2 километра. Тези два къмпинга пък са единствените места, където може да се отседне в националния парк. 
Естествено е, че и Surin Islands си имат своите дребни недостатъци, но те са пренебрежимо малко на фона на природната красота която цари навсякъде тук. Основния недостатък е това, че на моменти островите се препълват от туристи, които окупират двата къмпинга. Десетките моторни лодки от различен калибър които обслужват туристите създават на определени места и сериозен шумов дискомфорт.
И двата къмпинга са доста големи по площ, имат си пълната инфраструктура, но за отбелязване е, че се поддържат леко небрежно. Така е обаче на почти всички къмпинги в националните паркове на Тайланд. Служителите им не си дават много зор да чистят. 
На Surin Islands ние отседнахме в къмпинг №2 на Mai Ngam Beach, на който е по-тихо и е предпочитан от хората решили да останат по-продължително на островите.
Двата къмпинга се посещават от 4 групи хора, които правят живота в тях доста колоритен:
1. Дългосрочно пребиваващи къмпингари – около 50-100 човека средно в двата къмпинга. Предимно европейци. Средно престояват по 2-3-4 седмици, но има единици живеещи тук с месеци;
2. Day Trip групи. Пристигат от материка с бързи лодки за няколко часа и обикновено се хранят в ресторантите на двата къмпинга около обяд. Създават за кратко впечатление за пренаселеност в къмпингите. През останалото време ги водят на шнорхелинг на 2-3 Snorkelling Spots.
3. 2/3 Days, 1/2 Nights групи. Предимно китайци. Преспиват за 1-2 нощи в палатките на къмпинга, хранят се в ресторанта, и ги водят на шнорхелинг на 3-5 коралови рифа сумарно.
4. Местни тайландци. Пристигат на групи или индивидуално основно през уикедните и тогава в къмпингите става неприятно пренаселено.
Пренаселеността на моменти в къмпингите, както и леко немарливата поддръжка от страна на служителите нарушават леко екологичната обстановка в и около тях. Водата на двата основни плажа на моменти е леко замърсена, въпреки очистващото влияние на теченията, приливите и отливите. Само на 150-200 метра встрани от двата къмпинга обаче навсякъде морската вода е много чиста. Видимостта при дълбочина 2-3 метра рязко се повишава и е средно 10-12 метра. На десетината рифа или така наречените snorkelling spots видимостта под вода достига 20-25 метра и дори самите рифове да не са конкретно от най-добрите, самия шнорхелинг при такава прозрачност на водата е върховно удоволствие. 
Ето малко нагледна илюстрация за каква чистота и прозрачност на морската вода става въпрос когато човек се отдалечи съвсем малко от двата къмпинга:






Ежедневния живот на Surin Islands е подчинен на приливите и отливите. Тяхната амплитуда варира от 2 до 3 метра. Тъй като плажовете са сравнително полегати, това оказва силно влияние върху тях и ги променя драстично. 
Ето за пример на снимките отдолу Mai Ngam Beach където е къмпинг №2, при непълен прилив и при пълен отлив, когато водата се отдръпва на около 500 метра от брега:




..
Ето картата на Surin Islands на които съм нанесъл основните коралови рифове подходящи за шнорхелинг и оценките ми за тях по десетобалната система: /Отваря се в по-голям размер/











Залива между двата къмпинга /Kra Ting Bay/ е чудесно място за плуване и шнорхелинг. Ето линк с координати. Кораловия риф в този залив не е нищо особено - 3/10, но пясъка на дъното е ослепително бял, а водата невероятно синя. 

Всъщност точно този невероятно син цвят на водата на фона на ослепително белия пясък под нея правят Surin Islands едно магическо място. Всичко останало, коралови рифове, плажове, природата наоколо и къмпингите са добри, но не са кой знае какво. Морската фауна също не е кой знае каква. Нищо впечатлително с изключение на това, че тук се срещат често морски костенурки. Виждахме ги и им се радвахме почти всеки ден. Имат си любими места където пасат трева и често се навъртат там. Допускаха ни да се приближим на разстояние 2-5 метра и понякога си правехме компания в продължение на няколко минути. 
В долната таблица са оценките ми за плажовете и кораловите рифове на Mu Ko Surin. Така наречените Snorkelling Spots имат по-малък брой оценки и общ резултат по простата причина, че са по-навътре в морето и няма плажове около тях.






















Mai Ngam Beach пред къмпинг №2 събра 103 точки, което е много добър резултат, но има по усамотени плажове достъпни с плуване или ходене около двата къмпинга, които са по-добри в много отношения. 
Най-добрите места за шнорхелинг с оценки 7/10 да две:
- Hlam Chong Khad до който може да се стигне и с плуване от плажа на къмпинг 1. 
- Ao Sabparod-Snorkelling Spot. До този коралов риф може да се стигне само с лодка.
Прекрасно е, че мениджърите на националния парк организират всеки ден шнорхелинг трипове до кораловите рифове които съм показал на картата.
Срещу 150 бата се качваш на лодка която обикаля 2-3 рифа за около 2-3 часа всяка сутрин и след обяд. Така за 2 дни реално могат да се обиколят около 10 от най-добрите коралови рифа на Surin Islands. 
















Престоя в Mu Ko Surin National Park e около 2 пъти по-скъп спрямо конкурентите Mu Ko Tarutao, Mu Ko Adang и Ko Kradan. Това включва транспорта от материка, такса за националния парк и такса за поставяне на палатка. Според мен по-високата цена е оправдана с оглед на това което получават душата и сетивата на човек стъпил тук.
- Транспорт - 1 700 бата, от Kuraburi за двупосочен билет с отворена дата на връщане с бърза лодка;
- Такса за националния парк - 500 бата за 5 дни;
- Поставяне и престой в собствена палатка - по 80 бата на човек на ден.
















Двата къмпинга на Mu Ko Surin National Park са доста големи с достатъчна площ  да побере по над 100 палатки. Тези туристи които не си носят собствени палатки, а наемат от къмпинга са превилегировани и са на първа линия, но доста сгъчкани една до друга. Както се вижда на снимката отдолу палатките на парка са подредени и типично във военен стил.

Такива като нас със собствени палатки са поизбутани по в края на къмпинга, което е по-добре според мен, но уреждането на първа линия е трудно поради голямата навалица от хора както казах.

Връщайки се в годините назад, си мисля, че това е най-пренаселения къмпинг в който сме били някога. Въпреки това тук се чувствахме много добре, тъй като атмосферата  като цяло  е приятна.
Ето и схемите на къмпинги 1 и 2.

Храната в двата ресторанта при къмпинги 1 и 2 е почти същата, както и  в другите  къмпинги на морски национални паркове на Тайланд, но може би леко по-скъпа за някой неща. Хубавото тук е, че когато работи ресторанта може да се ползва на воля безплатно гореща вода за чай, кафе, спагети и т.н.  Тук, в ресторанта може да се зареждат телефони, зарядни, компютри.
И тук, както на почти всеки остров в Тайланд трябва да се внимава да не се оставя храна в палатките, защото маймуните обикалят редовно и не прощават.
Престояхме в къмпинга на Mai Ngam Beach 18 дни и не ни се тръгваше, но се наложи, поради неправилен разчет на парите с които разполагахме. 
Просто наличните ни пари кеш свършиха. 
На островите няма ATM и всичко се плаща само кеш в тайски батове!
.....
Още няколко снимки от Surin Islands.
Mae Ngam Beach при непълен все още отлив.
 Езерце с водни лилии близо до къмпинг 1.

 Турист излегнал се като бей, на Kra Ting Bay:)

Скали на носа на плажа при къмпинг 1.


 Дивия почти винаги безлюден плаж североизточно от Mae Ngam Beach при прилив и отлив. 



Прекрасно плажче южно от Navi Base Beach.


Ko Hing Kong - красиво островче, но доста посредствен коралов риф около него - 3/10 

















Никога не съм харесвал местата където има мангрови дървета. Оказа се, че бъркам. Може да има красиви места с мангрови дървета.
Западната част на Mae Ngam Beach при отлив.
-----
Транспорт до  Surin Islands:
Повечето туристи пристигат на Surin Islands организирано от Khao Lak. Цените на еднодневните екскурзии от там обаче са безбожно скъпи - около и над 3 500 бата. Пътуването е дълго и изморително, а престоя на острова много кратък. Успяват да видят 2-3 коралови рифа за по 20-30 минути.
Накратко-организирания турист за много пари успява  да види марко от красотите на Surin Islands.
Както споменах по-горе за тези които разполагат с повече дни за престой на островите, много по добра алтернатива е да се пътува самостоятелно от Kuraburi, където може да се купи двупосочен билет с отворена дата на връщане за 1 700 бата. Разликата е огромна.
Автобусния билет от Khao Lak oдо Kuraburi e само 85 бата.
Ето ЛИНК с координати на скромната туристическа агенция на Том, от който ние си купихме билети до Surin Islands. 
Независимо от къде в Курабури се купува билет до Сурин обаче, трансфера до островите се осъществява с лодки на Sabina Tour.
----------------------------------
януари, февруари 2017г.
--------------------------------
Свързани теми:

1 коментар:


  1. Hi fellas,
    Thank you so much for this wonderful article really!
    If someone want to read more about that survival I think this is the right place for you!

    ОтговорИзтриване