Ko Adang Archipelago – Snorkelling Trips

Mu Ko Adang (Архипелага Аданг), се състои от около 20 прекрасни острова. Около всички тях има доста коралови рифове с различна големина и качество. Основния начин да се видят тези диви красиви острови е като се организира еднодневен шнорхелинг трип от Ko Lipe.
Никъде в Интернет не намерих систематизирана информация за качествата на коралови рифове около островите на архипелага, за да се ориентират хората къде са най-добрите места за шнорхелинг (Snorkelling Spots). 
Реших да запълня доколкото мога тази информационна празнина. 
Почти всички острови от групата острови Adang са необитаеми и е забранено да се нощува на тях, тъй като са част от национален парк-Mu Ko Tarutao National Park. Практически може да се нощува само в къмпинга на основния остров Ko Adang, където ние отседнахме и на Ko Lipe, който не е част от националния парк, а доста урбанизиран остров с добра туристическа инфраструктура. Всъщност Ko Lipe е туристическия хъб на архипелага и основен изходен пункт за тези така популярни Snorkelling Trips. 
Десетки традиционни тайландски Longhtile Boats ежедневно се отправят от Ko Lipe към близките острови със стотици шнорхелисти на бордовете си. 
На Ko Lipe туристическите агенции предлагат основно две вида еднодневни шнорхелинг тура:
- До близките острови (Inner Islands) – цена на човек около 550 бата;
-До далечните острови (Far Islands) – цена на човек 650 бата.
На картата отдолу са изобразени тези два основни района за Snorkelling Trips:




Някои туристически агенции предлагат и комбинация от двата тура. 
Може и самостоятелно да се наеме лодка и да се направи еднодневен шнорхелинг тур според личните предпочитания. Така направихме ние, но като наехме лодка от Ko Adang
Цените за самостоятелно наемане на лодка с 2 до 8 пасажери за цял ден са приблизително следните:
- До близките острови (Inner Islands) – 1 500 бата;
- До далечните острови (Far Islands) – 2 000 бата.
Както се вижда, самостоятелното наемане на лодка е за предпочитане от гледна точка на цена, ако се обединят повече хора да наемат лодка. Удобството от по-голямата свобода къде и за колко време да се отиде също е предимство. 
На следващата карта се виждат по-конкретно основните шнорхелинг места, до които може да отиде всеки записал се на някои от двата основни шнорхелинг трипа, които предлагат масово туристическите агенции на Ko Lipe.













Както споменах вече, за тези които решат самостоятелно да си организират обиколка из малкия архипелаг е проблем да решат кои точно места да изберат, защото никъде няма систематизирана информация относно характеристиките и качеството  на дадено място. Говоря по конкретно за коралов риф или плаж на някой от островите. 
На картите отдолу се постарах да оценя по десетобалната система голяма част от по-известните коралови рифове с  добри условия за шнорхелинг.

....
Както се вижда от картата около островите от архипелага има десетки места подходящи за шнорхелинг, но от всички места които ние посетихме, само два коралови рифа заслужават оценки 8/10, и други 5 с оценки 7/10.
На далечните острови (Far Islands) най-доброто място за шнорхелинг е югоизточния плаж на Ko Dong-8/10.
Ето карта където съм отразил точното му местоположение.

На близките острови най-добрия коралов риф също заслужаващ според мен оценка 8/10 е от югоизточната страна на Ko Hin Ngam. 
Координатите му в Google Maps - 6.513170,99.261925
Двата рифа с най-високи оценки са сравнително големи по площ, с много разнообразни корали и красота която определено ни впечатли.
На долната таблица събрах оценките си за плажовете и шнорхелинг местата на целия архипелаг Adang, които успяхме да видим и да им се насладим.




От таблицата с оценките ми за плажовете някои може да се заблуди, че събралите над 100 точки два плажа  са най-добрите. Наистина те си заслужават многото точки, но тези точки са и в резултат на наличната инфраструктура около тези два плажа. 
Най-вече на Ko Adang има и по-добри, но диви плажове, основно по западните му брегове, които просто не натрупват точки поради липса на инфраструктура около тях. Това обаче е тяхно предимство, а не недостатък. Който има очи и разум, ще отсее чрез таблицата с оценките ми скритите бисери сред другите плажове на архипелага.
Ето как изглежда един от дивите плажовете в северозападната част на Ko Adang.

На следващите снимки е най-дългия плаж от западната страна на Ko Adang. Условията за шнорхелинг от брега тук са много добри, както може да се види на таблицата с оценките ми по-горе.


Който реши самостоятелно да си организира шнорхелинг трип около островите на Mu Ko Adang освен по картите може  да се ориентира на местността и  по-въжетата с буйове, които ограждат по-известните коралови рифове.

Много от добрите коралови рифове обаче остават скрити за масовите туристи, тъй като те не са включени в основните шнорхелинг триповете които предлагат туристическите агенции. Поради това масовия турист практически не достига до голяма част от най-красивите места на архипелага.



Още веднъж се спомена, че добре планирания самостоятелен шнорхелинг треп предлага много по-добри възможности да се видят повече места , на доста по ниска цена.
На североизточната част на Ko Dong се намира Monkey Beach, който е една от основните атракции включена в шнорхелинг триповете до далечните острови. Ето го това маймунско царство.


Друго впечатляващо красиво място е скалистия остров Ko Hin Son -(Far Islands).

Туристическите агенции организиращи масовите шнорхелинг трипове превъзнасят до небесата черните камъни на Ko Hin Ngam. Поради това на острова е голяма навалица от лодки и хора. 
Лично мен каменистия черен "плаж" не ме впечатли. Просто обикновени черни камъни по които не е удоволствие да се върви..
Впечатлителен бях по-скоро от скритите под вода красоти на кораловия риф (8/10) от южната страна на острова. Наистина прекрасно място за шнорхелинг.
Друго място където масово водят туристите е малкия красив плаж на Ko Lugoi. Със самостоятелно организиран трип обаче може да се избегне навалицата от хора.
Пясъка на плажа на малкото островче е чудесен. Водата около него също. Кораловия риф около плажчето както може да се види на четвъртата карта по-нагоре не е нещо особено - 5/10. Ако обаче човек си направи труда да обиколи островчето, ще забележи, че навсякъде другаде около него кораловия риф е много добър. Аз го оцених с 7/10.
В югозападната част на Ko Rawi е плажа Had Sai Khao. Тук има Rainger Station и малко ресторантче, където в обедните часове  отсядат да хапнат и починат туристите от поне една дузина лодки.
Плажа Had Sai Khao не е нещо впечатляващо. Навалицата от хора които се събират тук не предразполага към някаква идилия. Кораловия риф в северната част на плажа също не е нещо кой знае какво - 6/10. 
Въпреки че тук както споменах има Rainger Station на националния парк, къмпинг няма и не може да се къмпингува. 
Заключение:
Въпреки многобройните туристи които всекидневно се отправят на шнорхелинг трипове към двадесетината острова на Ko Adang Archipelago, екологията му за радост не е видимо нарушена. Плажовете и морската вода са чисти почти навсякъде. Кораловите рифове са в добро състояния. Прозрачността на водата е доста добра-10-15 и повече метра. Всичко това прави малкия архипелаг разполагащ с десетки хубави плажове и коралови рифове едно много приятно място за ежедневни екскурзии.
Препоръчвам на всеки който има възможност да го посети.

Свързани статии:

Няма коментари:

Публикуване на коментар