ЗМ "Силистар"

Кратък трекинг и каямпинг гайд за южната крайбрежна част на ЗМ "Силистар", между плажа Силистар и село Резово, придружен с емоционалните ни преживявания.
Преди няколко години като правихме каямпинг трип от Ахтопол до Силистар, не ни стигна времето да стигнем и до най-южната част на Черноморското ни крайбрежие. Неизминатите тогава 6 километра  от плаж Силистар до Резово, които се явяват южната част на ЗМ "Силистар"  не ни даваха покой. Бяхме убедени, че тези крайбрежни красоти са не по-малко красиви от това което видяхме северно от плаж Силистар.
И най-сетне намерихме време да осъществим този трип. Ура! Имаме цели 3 дни за да изминем без да бързаме само 6 километра от плаж Силистар до село Резово. Вечното бързане такова мамата на повечето на  повечето трипове.
Паркираме раничко сутринта на платения паркинг при плажа Силистар. Четири лева на ден е удоволствието. 
Бързо разтоварваме каяка и се приготвяме за каяк трипа, предчувствайки удоволствието което ни чака. 
Още на старта обаче - малка изненада. Въпреки първоначалните прогнози за почти никаква вълна в морето през трите дни с които разполагаме,  виждаме че в залива Силистар има доста голяма прибойна вълна. Предчуствам нежеланието да се гребе в тези условия от някой от двама ни:)
Влизаме, започваме да гребем, ноооо..., Снежа се поуплашва, заявява че няма да гребе при тези вълни и се връщаме на брега :(
Налага се да мислим за промяна на първоначалния план.
Тръгвам да разузная какво е положението по крайбрежието на юг към Резово. 
Оказва се, че от плажа Силистар до Резово покрай брега има неверойтно живописна еко пътека. Никъде в нета  пътеката не е описана като такава, но на практика я има. Според мен е най-добрата по цялото Българско Черноморско крайбрежие! Не се майтапя. Пътеката не е маркирана, а е направена по естествен път от по-любопитни туристи идващи по тези места. Тясната пътека следва плътно крайбрежието лъкатушейки между издадените в морето скали и плитките заливи. Лесна е за следване. Рядко се отдалечава на повече от 200 метра от бреговата ивица, като на моменти се губи леко в горичките покрай скалите.  Поне 50% от пътеката позволява дори да се бяга по нея, така че не пропускам да потичам където може:( 
А междувременно в морето има около 2 бала вълна, покрай носовете по-скоро 2-3, като духа умерен североизточен вятър. Ясно е че поне един от нас няма да гребе днес.
Бягам си аз по пътечката, кефя си се на всичко което виждам, правя си снимки и търся подходящо плажче, където да организираме нашия бивак. Плажчета много и все колоритни и непристъпни по суша. Накратко казано плажчета мечта за каямпинг, нооооо......
 Плажчетата са почти на 100% каменисти. От около двайсетината плажчета мужду Силистар и Резово, съвсем малко пясък има само на две от тях. Пясъка и на двете плажчета е толкова малко, че може да се разпъне само по една, максимум 2 палатки. Така че, ако има някои с мерак за многолюден каямпинг, ще трябва да разпъва палатка на камъните:) 
Стигнах до Резово бягайки и ходейки, харесах "нашия" плаж за бивакуване през следващите две нощи и изпълнен с емоции се връщам пак на плажа Силистар, където Снежа ме чака релаксирайки.
Плажуваме си на Силистар цял ден и надвечер аз  тръгвам с каяка към набелязаното плажче за бивакуване, а Снежинката с раничка на гърба припка по пътеката на юг от Силистар към Резово, без да и е ясно къде отива, следейки ме какви знаци и даваам от каяка в морето.
Описването на този смесен каямпинг и трекинг трип няма да е разбираем без карта и снимки. Затова набързо ще спомена, че 2 нощи останахме на бивак на единственото плажче което става според мен за тази цел в целия район. 
На втория ден си направихме чудесна разходка от базовия ни лагер до Резово и обратно.
На третия ден станахме по раничко и гребахме до Резово.
Карта на ЗМ "Силистар" с маршрута ни на движение с каяка и основните забележителности:

Кратък фото разказ на тридневните ни преживявания, като времево хронологията е омешана  с идеята да е спазено описанието на местата които видяхме по суша и вода в посока от север на юг.
Плажа на Силистар-изходния ни пункт. Рано сутринта все още плажа е пуст. В залива има умерена прибойна вълна.  Напускаме с каяка залива, но вълната става още по-голяма. Снежа се поуплашва и се връщаме.

Оставям Снежа да релаксира в южния край на плажа Силистар. Аз тръгвам на юг към Резово по крайбрежната пътека с цел да разузная за подходящи за бивакуване плажове.





Скалите на носа южно от залива Силистар.

На около 500 метра южно от южния нос на залива Силистар се обръщам назад и виждам тази чуден скален пейзаж. Ето за такива гледки не съжалявам когато се налага да пропътуваме стотици километри.

На около километър южно от плажа Силистар съзирам това чудесно плажче, нооо, за съжаления на него няма грам камък. Само камъни. Крайно неудобно за палатка.

Тук включвам машината на времето с няколко часа напред. Междувременно съм отишъл  по крайбрежната пътечка до Резово. Разузнал съм всички  около 20 плажчета в района. Прекрасни са за гледане, но каменисти. Само на две от тях има малко пясък между камъните и могат да се разпънат по 1-2 палатки.  Както казах по горе, надвечер на първия ден решаваме аз да греба до плажчето което харесах за бивака ни, а Снежа се придвижва сама по крайбрежната пътека. Тук ме е хванала в кадър как влизам с каяка в заливчето, където ще бивакуваме следващите две нощи.  

Ей го на плажчето с цялата му прелест на свечеряване, гостоприемно приютило семейството ни.  Това е поглед от север.           



На втория ден Снежинката си закусва с плодове във водата:)


На втория ден решаваме да си направим разходка по крайбрежната еко пътека до Резово.  Оставяме каяка и палатката без надзор, леко притеснявайки се. Напразни са обаче  тези притеснения. По пътеката до Резово и обратно срещнахме само няколко човека и то в район на около километър от селото и плажа в залива Кастрица. 

Малко преди кльона се изкефваме максимално на тази скала която кръстихме спонтанно "Пирамидата".

Ето го и кльона. Преди 24 години това беше "Желязната завеса". Сега всеки необезпокоявано може да я преодолее мушкайки се през дупките на телените заграждения :)

Скалата на която излиза кльона.


От скалата където излиза кльона като се погледне на юг се вижда нос Голям Кастрич - jтова гърбатото :)


Стъпваме на нос Голям Кастрич, от който се вижда залива Кастрица.



Развяваме си перките на нос Голям Кастрич. Зад нас са скалите които се виждат северно от носа.


Плажа в залива между носовете Голям и Малък Кастрич. Това е втория плаж на който има съвсем малко пясък и могат да се разпънат 1-2 палатки.

На връщане от Резово в малката лагунка образувана в южната част на залива Кастрица забелязваме къпещи се хора. Има и 4 джипа в гората зад плажа. Това май е единствения  плаж посещаван от повечко хора  в района от  Силистар до Резово.

Скалистото крайбрежие южно от нос Малък Кастрич.


Двата по-големи плажа южно от нос Малък Кастрич. Живописни и каменисти.
Тези три плажчета кръстихме "Тризъбеца"
Поредния красив каменист плаж северно от нос Хондрос.
     

Скалата на кормораните.  Побеляла от ...... ясно какво на кормораните:)

Каменистото плажче северно от скалата на кормораните.

Скалата на кормораните снимана от към морето на третия ден сутринта когато гребем към Резово.

Крайбрежните скали северно от Резово.

Скалата "Малкия крокодил".


Скалите "Кучето" и "Големия крокодил" гледани от север. Не оправдават името си гледани от такъв ъгъл, нали?

На третия ден като гребем към Резово спираме в залива при скалите "Кучето" /в ляво на снимката/ и "Големия крокодил" / вижда му се само главата при този кадър-голямата скала зад каяка".

Ето я скалата "Големия крокодил", снимана от юг.

Крайбрежните скали северно от "Големия крокодил"

Плажчето при скалата "Фалоса". Аз си я кръстих така. Може местните хора да и викат съвсем по друг начин.

Кой не би изкал да се топне в това "езерце".

На третия ден приближаваме с каяка скалите на нос Резово.

Поредното творение на природата непосредствено преди нос Резово.

Турския  бряг сниман от нос Резово.

Плажа при нос Резово.

Турско - Българската граница при устието на река Резово.

Плажа при устието на река Резово. С нищо не впечатлява, но е много удобен за спускане на каяк на вода при планиране на каяк трип в района на ЗМ "Силистар".

Река Резово

Турската застава на отсрещния бряг.

Средата на август. На големия плаж на турския бряг южно от Резово няма жива душа.


Айде чао Резово! Ние ще си ходим.

Няма коментари:

Публикуване на коментар