Ухапала ни е змия, какво да правим ?

Ще направя опит да систематизирам опита нахората описали действията си след като са ухапани от змия.
1. С българските отровни змии не би трябвало здрав човек да има особени проблеми, освен ако не е алергични към отровата им, или има проблеми със сърцето или кръвното. Противозмийски серум няма да ви бият дори да отидете в болницата, а ще ви ударят една доза адреналин за по-сигурно, и ще ви оставят на някое легло да ви наблюдават. Това си го можете всеки на място, като запази хладнокръвие и полегне на сянка под някое дърво. Последствията от ухапването, ако е единично се преживяват за 4-5 часа, без съществени проблеми.
2. Ето споделения опит на човек с ник "ops" ухапан 2 пъти от усойници и 6 пъти от пепелянки
Ако сте нормално здрав човек, първото нещо, което трябва да направите е да не изпадате в паника както и да се отдръпнете или разкарате най-безопасно животинката и да успеете да индентифицирате като вид , и да не я убивате. Бързото отдръпване е задължително за да не последват второ, трето ухапване. Човек около 80-90 кг може да понесе около 3-4 ухапвания след което вече изходът е фатален, пепеленката и усойницата впръкват около 1/10  до 1/8 от наличната си отрова така, че отървате кожата от всякъде при 1-2 ухапвания. Самата им отрова е с тясно специализирано действие върху гризачи и дребни животни, които са основната им храна. Върху човека действието е много по-слабо. След като сте си поели малко дъх и сте се поуспокоили превързвате леко стегнато поне на 15-20 см по-нагоре от ухапаното място, но не да ви спре кръвообращението на крака или ръката / не се опитвайте да изсмуквате отровата,  ако имате ранички в устата ще си парализирате устата като при чичо зъбар/ промийте дупките с вода и по възможнст дизенфицкирайте, леко разпънете във различни посоки кожата около ухапванете за да може да изтече част от утровата но не натискайте, болката е зверска първия половин час. И не губете време  - до около 20-30 минути намерете място /може около река най-добре и седнете но така че ако припаднете да не си нацентрите главата или да се забучите в реката и да се гътнете от удавяне/ много е важно да имате и в наличност шише или нещо с вода 1-2 литра, е бре к'вот имате в общи линии/   
Лично аз изпивам към 3-4 литра вода за около 4-5 часа, през което време се изпотявам много и ме втриса здраво. За това гледам да имам и мокри кърпи за да не вдига много телесната температура.
След 20-30 минути ще почнете да виждате разфокусирано и до 30-40 мин ще загубите зрението си за около 4-6 часа за това трябва да се настаните удобно и всички вещи да ви са достъпни, ако можете звъннете пo GSM до близък или познат да го информирате къде точо се намирате. Имайте предвид че няма да се разминете без болки около ухапването, но не взимайте обезболяващи зависи от вашия организъм как понася обезболяващи в добавка с змийска отрова. След около 5-7 часа вече ще сте горе-долу годен за придвижване куцайки с възвърнало се зрение. Куцайки вече можете да се прибирате спокойно, идете на лекар, но не слагайте противозмойски серум след първите 30-40 минути от него няма смисъл след това време, а по-скоро ще припаднете или получите масиран инфаркт или кръвоизлив. През тези 4-7 часа обилно пийте вода за да може да отдели тялото змийските "добавки" към вашата кръв. По-скоро бихте се гътнали от шок при самото ухапване от колкото от самата отрова, ако змията ви е ухапала 1-2 пъти. Най-много отрова имат през юни-юли но зависи от района все пак. 
По-скоро ухапването от смок е много-много по-опасно отколкото от пепелянка и усойнца. Смоците вкарват много микрорганизми и различна "домашна биохимия" която ако не се прегледа от лекар и не се вземат мерки около раната започва да става микроза и се стига обкновено до ампутация на крайника или заразяване на кръвта.
Единствения отровен смок е вдлъбнаточелния смок, но за да ви порази отровата трябва зорлен да му бръкнете в гърлото / отровните зъби са много навътре и инжектира отрова в жертвата когато я поглъща и отровата му е парлизираща и е сръвнима с тези на пепелянката и усойницата по сила /за мой късмет още не ме е хапал такъв дзвер ab/
В никакъв сучай при ухапване не се пробвайте да разрязвате раната защото в 99% неопитните хора си разрязват я артерия я вена и се гътват точно от кръвозагуба.
А пепелянката и усойницата са полезни дзверове, не ги настъпвайте и убивате. Тях ги гони много по-голям страх от колкото вас!
3. Ухапване от водна змия по принцип не е опасно .
Човек  многократно  хапан от водни змии споделя:  - усещането е, все едно мацка ти е защипала кожата с нокти. След час - два ти няма нищо. Водната змия няма зъби,няма отрова. Принципно няма опасност, но все пак да не забравяме, че се храни и с мърша, та вероятността от инфекция не е невъзможна. Ако има такава инфекция то видимо ще си проличи!
4. Какъв е основният риск при ухапването от змия в България? Отговор: алергичен шок. Алергичният шок не бива да се бърка с алергичния пристъп, който не застрашава живота и сравнително лесно отминава (но има опасност да премине в алергичен шок). Алергичният шок обикновено настъпва веднага до 30 мин. след ухапването, макар да има регистрирани случаи и на по-късен шок. При него пострадалият не може да диша, ускорява се и отслабва (като сила) пулсът, лицето е сиво-бледо, ноктите, носът, ушите, устните посиняват, избива студена пот. Официално може да се помогне със студени компреси, поставяне на пострадалия в противошокова поза (легнал с повдигнати крайници) или полуседнал (за да се улесни дишането)
5. Превенция за да не се стига до ухапване от змии:
 За превантивните действия трябва, да разплагате с някакъв вид щека, абстун или пръчка с която да потропвате като вървите и да разбутвате клекове, храсти по пътеките или извън тях. Задлжително вървете шумно и тежко. Змиите са доста чувствителни на вибрациите и се знасят със скоростта на уплашена змия. Ако все пак се натъкнете на голя-я-я-ям змей или безобидно змйче просто му дайте шанс да се оттегли безопасно те не нападат, ако не са притиснати и нямат място за отстъпление. Единствено Смоците са доста агресивни дори и при вида на много по-едро животно или човек. Имал съм случай мишкар се изправи на 60-70 сантиметра от земята и се опита да ме атакува но отнесе голям бой. Само при смоците не им давайте шанс да атакуват. Почти винаги нападат директно. Също ходете с дълги панталони по възможност със здрава тъкан и много широки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар