Палатка - водоустойчивост и мм воден стълб

Водоустойчивостта на палатките е количеството вода (измерено в мм), което може да бъде спряно над плата, преди водата да започне да се процежда през него. Това са стандартни протоколи за лабораторни изследвания на платовете, които са далече от практическото приложение.
Често срещана стойност при водоустойчивостта на палатките е 1500mm, което представлява оказано налягане равняващо се на 0.147 bar = 14.709 kPa =  14.709 kN/m2. Всички тези цифри означават, че в лабораторни условия този плат няма да пропусне вода, при оказано налягане от 1500mm. На практика същият този плат ще покаже съвсем други стойности, тъй като е подложен под влиянието на много фактори (разтягане, огъване и др.) различни от лабораторните. В зависимост от плата и неговите качества на практика могат да се появят, както по-лоша, така и по- добра водоустойчивост.
Това е доказано в лабораторни условия при симулацията на дъжд, където материи с водоустойчивост 1000мм задържат водата в продължение на 4 часа при интензивност на дъжда, 5 пъти по-силна от британски дъжд. Има и палатки изготвени от плат с водоустойчивост 5000 мм, които  започват да пропускат вода от ципове, шевове, гънки и други области на изделието.

Твърди се,  че стойността  в мм воден стълб посочена на етика означава, количеството валежи казани по новините. Това твърдение е много грешно, тъй като количество валеж означава – дебелината на водния слой (в mm воден стълб), който може да се образува над хоризонтална непропусклива повърхност. Тази единица за количество е идентична на използваната в практиката литър на квадратен метър (l/m2).
Изводи:
  1. Стойностите на етикета показват лабораторни данни, а не практически
  2. По новините няма да получим информация, дали палатката ще пропусне вода
От какво зависи водоустойчивостта ?
1.      Качеството на плата
2.      Покритието на плата
3.      Използваната водоотблъскваща вакса - например 

Импрегниращ спрей NIKWAX Solarproof

Импрегниращ спрей NIKWAX Solarproof #3559Nikwax





Няма коментари:

Публикуване на коментар