Природен парк "Златни пясъци" - туристически маршрути

/Трекинг гайд/
Винаги съм се чудел как може Природен парк "Златни пясъци" да е толкова слабо посещаван от туристи въпреки близоста му с гр. Варна и КК "Златни пясъци".
Аладжа манастир и малък район около него е мястото в парка където се съсредоточават 95% от туристите. Отдалечи ли обаче човек малко от този район, може часове да броди по пътеките из парка и надали ще срещне повече от 5-6 човека. Особенно в делнични дни.
Тъй като Природен парк "Златни пясъци" е основната  еднодневна  трекинг дестинация за семейството ни, в резултат на многогодишните ми наблюдения съм стигнал до следните изводи:
1. При хубаво време  доста хора излизат на пикник около Ковшак чешма и платото над Аладжа манастир. Спират колите, разпъват софрите и......., това им е туризма; 
2. Болшинството българи които решават да походят повечко из парка го правят основно по двата основни маршрута /син или жълт/ ,  които съм показал  подробно на картата по-долу;
3. През летния сезон много чужденци поради непознаване на пътеките из парка си разхождат пътъците по асфалтовия път от Златните до Аладжата, вместо да се шмугнат в парка и по някой от /основните два маршрута /син или жълт/ да стигнат до скалния манастир, който се явява в повечето случаи основна тяхна цел.
4. Малцина са онези истински любители на природата,  които като имат свободен ден решават да направят  5-7 часови трекинг и да се порадват на  по-девствените кътчета на чудесния парк.
Картата с маршрутите из парка която е на сайта на ПП "Златни пясъци" дава сравнително добра основна информация за потенциалните трекинг ентусиасти, но по нея трудно може да се ориентират повечето хора.
Затова реших да направя по ясна и простичка карта в Гугъл мапс на новните маршрути, чешми и забележителности в природен парк "Златни пясъци".

Вижте ПП "Златни пясъци" на по-голяма карта

Кратко описание на основните маршрути в ПП "Златни пясъци".
На територията на парка са разработени пет туристически и пет специализирани маршрута, които представят биологичното и ландшафтно разнообразие и са подходящи за пешеходен туризъм, природо – познавателен туризъм, велотуризъм, детски туризъм, фототуризъм, хора със специални нужди. По протежение на маршрутите са разположени кътове за отдих – навеси и беседки с пейки, маси и огнища в близост до старинни чешми. Погледни места разкриват панорамни гледки морето, парка и курортния комплекс.
Червен

от кв. Виница до с. Кранево с дължина 14 км и продължителност 270 мин. Маршрута минава покрай Ковшак чешма, добре уредени кътове за пикник и отдих, вековен чинар до Аладжа манастир, чешма “1300 години България” до х. Корабостроител и Кальова чешма, детски кът за игра, чешма “Свети Седмочисленици” и Къта на влюбените. По целия маршрут се редуват различни типове растителност.


Син

от Аладжа манастир, покрай х.Аладжа, чешма “1300 години България”, х. Корабостроител, чешма “Йордан Минков”, р-т “Горски кът” до комплекс “Златни пясъци”. Продължителност – 80 мин. 
Ето и маркировката на синия маршрут:




Жълт

от Аладжа манастир, минава покрай х. “Аладжа”, погледна беседка, Чешма на туристите – ветерани, чешма “Св. Седмочисленици”, р-т “Горски кът” и излиза до комплекс “Златни пясъци”. Продължителност – 90 мин.

Ето и маркировката на жълтия маршрут:


Зелен

от Аладжа манастир, минава покрай чешма “Св. Седмочисленици”, м. Бежаната и през вилната зона и стига до спирка “Панорама”. Продължителност – 150 мин.


Оранжев

от Аладжа манастир, минав покрай х.Аладжа, “Т”-образното кръстовище и стига до туристическа база “Академик”. Продължителност – 40 мин.


Чешми и места за отдих в парка

Чешмите в парка са в по-голямата си част захранвани от местни извори. Водата е годна за пиене.
"Ковшак" чешма
Разположена е между две от най-големите поляни в парка, като дава името на местността. Често посещавана местност от гражданите на гр. Варна. Формата и е на дънер на дърво и сама по себе си е автентична.
Чешма на паркинга поз  "Аладжа манастир"
Намира се непосредствено до асфалтовия път Виница – Зл.пясъци под скалния манастир. Чешмата е с голям дебит. Наблизо има паркинг. Изходна точка на синия, жълтия и зеления маршрут.
Чешма "Юбилейна"
Възстановена от ТД „Родни Балкани” и именувана на техния 60-годишен юбилей. През летния сезон водата силно намалява.
Чешма "1300 години България"
Намира се под хижа Аладжа, на синия маршрут. В близост има кът за отдих и панорама към парка и курортния комплекс.



"Кальова" чешма
Намира се под  хижа “Корабостроител” /на снимката/. Чешмата е с много малък дебит.


Чешма "Свети Седмочисленици"
Намира се на пресечната точка на жълтия, зеления и червения маршрут.



"Янакиева" чешма
Намира се на отклонението за “Конен пикник” до пътя Варна-Кранево. Пресъхнала е от лятото на 2003.
Чешма "Й. Минков"
Изградена в памет на лесовъда Й.Минков. Чешмата е вкопана в земята. Водата е негодна за пиене!!!




















Кът за отдих при чешма "Й. Минков"



Кът на ветераните

Подържа се от туристите ветерани. Намира се в близост до жълтия маршрут, на отбивка след дерето
Чешма "Бежана" / малка /
В района на месност “Бежаната. Водата се “появява” сезонно. Чешмата е обрасла с храсти и увивни растения.
Забележителности в Природен парк "Златни пясъци" 
  • Аладжа манастир е най-известният и посещаван културно-исторически обект. Намира се в югозападната част на парка и представлява средновековен скален манастир от 13-14 век, паметник на културата от национално значение, който с намиращите се в непосредствена близост раннохристиянски Катакомби образува исторически комплекс;
  • Чешмите в парка описани по-горе;
  • Петте основни маркирани туристически маршрута;
  • Скалния венец под селищно образование  "Перчемлията";

2 коментара:

  1. Това е едно невероятно богатство,подарено ни от Бога,само на 200 м. от морето.Страхотната гора,смайващите изгледи ,чистия въздух,вълшебната тишина,закачливостта на лъкатушещите пътечки,девствените кътчета,грижовно закътани във вътрешността на парка са магия,до която докоснеш ли се веднъж,оставаш подвластен за цял живот.За цял живот остава и благодарността ми към Човека,който ми показа всичко това!Всъщност аз го знаех,но го видях по друг начин,почувствах го ,усетих го,докоснах го,заживях с него.Имах възможността да тичам, почти всеки ден,когато пожелаех.Да се разхождам,да говоря с гората и да я слушам,да дишам и да издишам заедно с нея!Сега също се разхождаме.Обиколихме я навсякъде.Обходихме всичките маршрути.Преплетоха се в душата ми и петте им цветове.Но нещо е по-различно.Самотно е! Тъжно!По пътеката търся стъпки,които много,много ми липсват!!!Пустотата е толкова голяма,че не потръпвам от стряскащия крясък на сойките,от картечния откос на кълвачите.Катеричките,закачливи ,дружелюбни и плашливи,не грабват вниманието ми и не карат дъха ми да спира .Толкова примирено присъствам в гората,че дори лисиците се отдалечават едва ,когато съм на 2-3 м.до тях.Опитвам се да чувам отново всичко това,но в ушите ми звучат дълбоки, искрени думи,които оставят следи в душите на хората.В моята оставиха БРАЗДИ!МОЛЯ се напролет,когато гората се нагизди в новата си зелена премяна,когато всичко закипи за нов живот,когато разлистилите се дървета зашептят старите си недоразказани подвизи,по пътеката отново да видя едни познати,много различни,топли и достойни за следване стъпки!

    ОтговорИзтриване
  2. Статията и информацията в нея са много хубави ,но...Защо да не използвате български думи, вместо чуждиците трекинг и трекинг гайд? "Пешеходен туризъм " звучи много по-добре и по-понятно за всички...

    ОтговорИзтриване