Ang Trong Marine National Park, Thailand

Ang Trong Marine National Park e малък архипелаг от 42 острова в Тайландския залив. Той е перлата в короната на местната туристическа индустрия. На снимка от птичи поглед островите наистина впечатляват. Легендите дори свързват островите с филма „Плажът“ с Леонардо Ди Каприо... 
Рекламите облъчват туристическото стадо с обещание за невероятен Kayaking, Snorkeling и Wiew Point гледки.
Подмамени от лъскавите брошури на туристическите агенции, всекидневно стотици туристи се отправят на еднодневни трипове до архипелага от близките масови туристически дестинации – Ko Samui, Ko Phangan и Ko Tao.
Е, и ние разочаровали се бързо от гадните плажове на Ko Samui, решихме да посетим тези острови в очакване те да са по добра алтернатива.
Не ми е присърце масовия туризъм. Все търся свои пътища встрани от стадото. Като самостоятелен турист обаче е невъзможно да се посетят островите от Ang Trong Marine National Park. Единствения начин е като си платиш билет за еднодневна екскурзия организирана от някой туристическа агенция. Стандартно, масовия турист избира еднодневен тур с бавна или бърза лодка включваща част или всички гореописани мероприятия. Ние „хитрите“ обаче, за един ден трудно се наканваме да ходим някъде. Информирал се бях предварително, че на островите може да се къмпингува в много добре изглеждащия на снимка къмпинг на Ko Wua Ta Lap и решаваме, че може да изкараме поне 10 дни на тези райски тропически острови. Носим си палатка, което значи, че ще може да спим в къмпинга на острова доста евтино. Набързо зареждаме дисагите си с храна и купуваме от туристическа агенция двупосочен билет до островите с отворена дата на връщане. Билетите са по 1 100 бата на човек в най-семплия им вариант без екстри и в бавно голямо корабче събиращо по около 60 човека. Пътува се малко над 2 часа в едната посока от Ko Samui. 
Бързите лодки не вземат такива натоварени магарета като нас. Както споменах отправяйки се към островите планувахме да останем поне 10 дни на това изглеждащо като рай местенце. Според рекламите дестинацията е приказна. Чисти плажове и прозрачни морски води, съответно възможности за шнорхелинг, каякинг, та даже и климбинг /катерене/ до хубави Wiew Points. 

Ха, ха... Още на втория ден разбрахме, че действителността не е толкова розова и сме попаднали от трън /Ko Samui/ на глог /Ang Trong/. Поне половината от нещата които ни интересуваха тук и то най-важните бяха доста плачевни. Решихме, че не желаем да стоим повече на острова/вите, и трябва възможно най-бързо да се изнасяме от това място. 
Ето аргументите ми, защо рекламната опаковка на Ang Trong Marina National Park e заблуждаваща в голямата си част.
Всъщност нека започна с единственото нещо което отговаря на реалността. 
Гледките отвисоко. 
Да, превъзходни са. Впечатляват!
Това се отнася най-вече за гледката към съседните острови от Wiew Point-та над къмпинга на Ko Wua Ta Lap
Тази прекрасна гледка от високо, съответно масово тиражираните  снимки и ловката туристическа реклама е направила чудеса с привличането на огромен туристически поток. 

Еднодневните туристи обаче имат твърде малко време – обикновено не повече от 90-120 минути да се насладят на тази гледка. Това включва 20-30 минутно изкачване до най-високия View Point и още толкова за слизане. Ако човек има време е приятно с часове да стои на всяка от площадките към най-високата точка за наблюдение. Определено е приятно да гледаш островите от няколко стотин метра височина.


По стълбите нагоре към площадките за наблюдение на съседните острови често се срещат местните маймуни.

Другата основна забележителност за наблюдение е езерото на съседния остров - Blue Lagoon (Emerald Lake) .


Жалкото е, че тук се струпват прекалено много хора, а общото време за наблюдение на тази природна забележителност е не повече от 30-40 минути. Просто графика за обслужване на ежедневния туристическия поток не позволява повече време. 
Миниатюрното плажче под езерото, където лодките стоварват туристите е претъпкано. На него има мръсни тоалетни, водите от които явно се изливат познайте къде.




...
Kayaking
Организирания каякинг под строй който така превъзнасят в брошурите си туристическите агенции е жалка картинка. Е, може би тези които се качват за пръв път в каяк може и да се впечатлят от 30-40 минутното гребане между 2-3 съседни доста неподдържани плажчета. Краткия каякинг се води екстра и натоварва цената на еднодневната екскурзия до островите от 1100 на 1650 бата. Тези 550 бата на човек са прекалено много за 30-40 минути каякинг под строй, пред алтернативата на място в къмпинга да се наеме двуместен каяк за цял ден за скромните 500 бата. Разчитахме на тази алтернатива преди да си купим билети и не сгрешихме. Друг е въпроса, че поради ред причини по-късно не се възползвахме от тази възможност.
Шнорхелинг.
Рекламирания шнорхелинг на Ang Trong Marine National Park е НАГЛА ЛЪЖА.
Тъй като островите Ang Trong са доста отдалечени от материка, очаквах тук да намерим най-сетне мечтаната Cristal Clear Water. Още повече, че това уверено го твърдят и туристическите агенции. Логично беше, след като зарибяват туристите с шнорхелинг, видимостта във водата да е прилична, от порядъка на 5-7-10 метра. Действителността обаче определено ме изненада. Невероятно мътна морска вода за такова отдалечено от цивилизацията място. Видимост под водата - не повече от 1-2 метра. Основното място на което водят туристите за шнорхелинг е точно плажа при къмпинга на Ko Wua Ta Lap. Корали обаче тук практически няма. Въпреки почти никаквата видимост под вода, нарочно се гмурках да видя по отблизо всяко по тъмно петно което може да се окаже корал. Само голи камъни, тук таме жалки подобия на миниатюрни коралчета и ...много водорасли. Водораслите тук са едни особени. Създават доста неприятно чувство откъсвайки се в големи количества от дъното и носейки се от теченията във водата. Доста от тях вълните изхвърлят и на брега.
Може в таблицата отдолу да се види оценката ми за "шнорхелинга" на този остров-кръгла нула.




Къмпинга и плажа на Ko Wua Ta Lap
Къмпинга и плажа на основния остров на снимки изглеждат много добре. Даже впечатляващо добре. Действителността обаче е малко по-различна, поне от моята гледна точка не на еднодневен екскурзиант, а на човек решил да прекара няколко дни със собствената си палатка в къмпинга. 
Първо да кажа, че къмпинга си има цялата налична инфраструктура. Поддържа се прилично от поне 25 човека. Всъщност част от тях контролират основния ежедневен поток от туристи на различни места в националния парк, включително езерото на съседния остров и организирания каякинг под строй.
Проблема на къмпинга е, че е разположен просто в едно по-широко дере, през средата на което тече малка рекичка. Видимо водите от баните се изливат в тази рекичка, а тя в морето на плажчето където за туристите има организиран.... шнорхелинг. Отпадните води от тоалетните и ресторанта доста скрито, но разбираемо попадат също в морето. Става така, че теченията по странен начин не отнасят тези нечистотии някъде из широкото море, а се задържат в северния край на плажа. В резултат на това, по брега в единия край на плажа се образува малко вонящо езерце, а водата в морето мога да опиша като трагично неприятна.
На снимка обаче плажа изглежда невероятно добре и е перфектна примамка за туристи.


Безспорно служителите обслужващи къмпинга видимо полагат постоянни усилия да поддържат чистотата на плажа. Дори много повече отколкото във всички други къмпинги на други национални паркове в Тайланд. Резултата от усилията им обаче е жалък. Всекидневно поне 200-300 и повече туристи ползват инфраструктурата на къмпинга и при тази обстановка ефект няма. Въпреки усилията на служителите.
Черешката на тортата с разочарованията ни беше така наречената Camping Area – мястото за поставяне на палатки. Всъщност в този къмпинг свястно място за поставяне дори на една палатка няма. Както споменах територията на къмпинга всъщност представлява едно широко и доста стръмно дере. С центъра на къмпинга до пилона с националния флаг който е атрибут на всеки тайландски къмпинг има място под лек наклон да се разпънат нормално  не повече от 2-3 палатки.
Ето на снимката какво представлява Camping Area-та.

При дъжд, а такъв ни валя тук 2 пъти, водите от склона се стичат обилно и буквално заливат палатките. Въпреки добре изглеждащата и поддържана тревна площ след дъжд е леко кално. 
Другия неприятен момент. Всяка сутрин в къмпингите на Тайлантд служителите в националните паркове се строяват в 8.00 часа, за да вдигнат знамето и пеят националния си химн. Приятна и поучителна гледка е това, поне за младото българско поколение. Тук в този къмпинг обаче ни се наложи да си разпънем палатката буквално на 4-5 метра от пилона със знамето и всяка сутрин строените служители пееха химна буквално над главите ни. Невероятно преживяване:)
Ето още малко снимки от прекрасно изглеждащия къмпинг, в който обаче не е добра идея да се нощува на палатка. 






Обща информация:
За тези които желаят да останат в къмпинга за няколко дни има и по-добра алтернатива от палатките. 
В къмпинга има 5 бунгала с цени 500-1000 бата на вечер и приличен ресторант.
Плаща се и вход за националния парк - 300 бата на човек. Важи за 5 дни/ 4 нощи.
Наем на палатка - 200 бата на вечер.
Поставяне на собствена палатка- 30 бата на човек  на вечер.

Заключение:
Ang Trong Marine National Park за мен е прекрасен пример на прекрасно изглеждаща, добре опакована и продавана като туристически продукт стока с жалко или мизерно съдържание. Само няколко хубави гледки, които масовия турист трябва да съзерцава в навалица от хора около себе си. Нищо повече. 
Относно къмпинга: Не го препоръчвам.
........
Като цяло морската вода по източното крайбрежие на Тайланд в Тайландския залив не е добра през зимните месеци.
Много по-добра алтернатива е западното крайбрежие на Тайланд, където времето морската вода и плажовете са много по-добри.
-------
Януари 2017г.
-------
Свързани теми:

1 коментар:

  1. Я тут, щоб поділитися своїми свідченнями про те, що зробила для мене хороша довірена кредитна компанія. Мене звуть Микита Таня, з російської мови, і я прекрасна мати трьох дітей. Я втратила кошти на спробу отримати кредит, мені було так важко і мені, і моїм дітям, я пішла в Інтернеті, щоб шукати кредитної допомоги, вся надія була втратив до одного вірного дня, коли я зустрів цього мого друга, який нещодавно забезпечив позику від дуже чесної людини містера, Бенджаміна. Вона познайомила мене з цим чесним службовцем позики містером Бенджаміном, який допоміг мені отримати кредит протягом 5 робочих днів, я назавжди буду вдячний містеру Бенджаміну за те, що він мені знову допомог стати на ноги. Ви можете зв’язатися з містером Бенджаміном електронною поштою: lfdsloans@outlook.com вони не знають, що я роблю це для них, але я просто повинен це зробити, тому що там багато людей, які потребують кредитної допомоги. до цієї чесної людини, і ви можете також врятувати. WhatsApp: (+ 1 989-394-3740)

    ОтговорИзтриване