Ко Samui, Thailand-още едно голямо разочарование


Кo Samui е една от топ туристическите дестинации не само в Тайланд, но и в цяла югоизточна Азия за продължително зимуване в тропиците.

Според рекламите, информацията в интернет, включително и мнението на много блогъри, тук има всичко за което може да си мечтае човек, за да води нормален по-продължителен живот в тропиците. Огромно предлагане на къщи под наем, много супермаркети, хубави плажове, развит транспорт и всякакви услуги.
Нашия предварителен план беше да прекараме зимата в тропиците на поне половин дузина места, като редуваме живот на къмпинг в палатка и на хотел или къщичка под наем.
Разглеждахме Ko Samui като основна дестинация, където да си наемем къщичка и да прекараме приятно 1-2 месеца.
Хората казват: Не си споделяй плановете, за да не ти се смее господ:)
За три дни след като стъпихме на Ko Samui в процеса на обикаляне и търсене на подходяща къщичка която да наемем разбрахме, че острова просто не ни харесва. Някак си усетихме, че това не е нашето място. Осъзнахме, че не желаем да стоим тук. Трябваха ни още цели четири дни за да решим накъде да поемем и да се махнем от острова.
Защо така възхвалявания остров на нас не ни хареса?
Краткия отговор е – гадната морска вода.
Според рекламите повечето плажове са с Cristal Clear Water.
Това си е обаче стандартна въдица за наивници на която се хванахме и ние.
Действителността е доста различна. Морската вода на почти всички плажове на Ko Samui е много мътна и замърсена! 
Освен това повечето плажове са доста зле поддържани.
Ето примерно какво представлява южната част на прочутия Lamai Beach.

На долната таблица съвсем синтезирано могат да се видят доста посредствените оценки които съм дал на най-прочутите плажове на Ko Samui.









На Самуи по статистика валежите са доста по-обилни спрямо средното за Тайланд. Съобразявайки се с това пристигнахме на острова в края на януари, който се води за един от по-сухите месеци тук. 

За 7-те дни които бяхме тук обаче валя почти всеки ден. Релефа на острова е доста стръмен. Ако се вгледате по-внимателно в една стандартна туристическа карта на Ko Samui като долната, ще забележите че почти към всички по-известни плажове на острова текат по едно-две поточета или рекички.

Тези рекички си текат постоянно към плажовете и вливат в морето вонящите си мръсни води. Дори при не много обилен дъжд тези течащи води заливат огромни площи, завличат със себе си всякакви боклуци и всичко отива в морето където... щастливите туристи се къпят. 
Тази стандартна туристическа карта на острова обаче, спестява на туристите факта, че всъщност мръсните поточета и рекички вливащи вонящите си води в морето са доста повече. Това може лесно да се види на Google maps например. 
Накратко казано, по плажовете на Ko Samui няма да видите рекламираната от туристическите агенции Cristal Clear Water. 
На долните снимки се вижда "качеството" на морската вода по крайбрежието между Caweng Beach и Lamai Beach! И това е район, където не се вливат вонящи рекички!

.........
За хората за които качеството на морската вода не е от значение при избора на тропическа дестинация обаче, Ko Samui разполага с пълната инфраструктура за нормален живот. Както се вижда и от таблицата по-горе оценките ми за инфраструктурата на двата основни плажа са максималното 10/10. 
Населението на острова е около 60 000 души. През зимните месеци на острова зимуват средно около 300 000 чужденци! Някъде четох, че в пикови моменти, примерно около Нова година, туристите се увеличават до около 1 000 000! Всеки може да си представи за каква претоварена инфраструктура при тази пренаселеност на не много големия остров става въпрос. Явно острова си има много фенове, които най-вероятно не споделят нашето мнение за него.
По основната пътна артерия която обикаля острова много често има задръствания, а при дъжд големи участъци стават като езера и пътуването се превръща в малък кошмар.
Острова не е пригоден за пешеходци! Разстоянията  между плажовете не са много големи, но най-често просто няма от къде да се върви нормално. Поради това, наемането на мотор е силно препоръчително, защото маршрутните таксита /songteo/ са сравнително скъпи, а такситата още повече. Наема на нормален мотор с автоматични скорости от типа на Honda Click 125сс започва от 150 бата на ден и 3 000 бата на месец. Придвижването и с мотор обаче е доста уморително и натоварващо. На където и да решиш да се запътиш по острова, трябва да се включиш по основния така наречен Ring Road. Вижда се добре на картата по-горе. По него както казах движението е кошмарно и изминаването на разстояния от 10-12 километра може да отнеме 30-40 минути!
Бих определил Ko Samui като острова на безбройните кучета. Те са навсякъде. Почти всеки местен има куче в двора си. Бездомните кучета също са много. Тук кучетата са кошмар за всеки пешеходец, но не и за хората придвижващи се на мотори. Явно така са свикнали животните. Мотористите които са навсякъде не ги впечатляват, но редките пешеходци определено предизвикват интереса им.
Туристическата инфраструктура на острова /хотели, жилищни комплекси от затворен тип с къщички под наем/, в голямата си част е смесена с местния бит. Поради това почти навсякъде дори и около лъскавите хотели и жилищни райони най-често е мизерно и мръсно. Някак си измамно при виртуална разходка със Street Wiew това не се набива много на очи, но е факт. 
Първите два дни на острова прекарахме в обикаляне с мотор да си търсим къщичка под наем. Обиколихме почти изцяло районите на Lamai Beach и Mhaem Beach. Огледахме няколко десетки къщи, които се даваха под наем с цени от 8 000 до 15 000 бата на месец. В края на януари, който се води че е висок туристически сезон, повечето къщи бяха заети и то за седмици и месеци наред. Трудно откривахме свястна къщичка на нормална цена. Отблъсна ни обаче околната среда около къщите които се отдаваха под наем. Почти навсякъде видяхме много боклуци, кал и нескончаеми потоци мръсни води поради честите валежи.
Това е впечатлението ми от прехваления Ko Samui. 
Мръсни плажове и морска вода, гаден пътен трафик, доста пренаселено, шумно, мръсно и смърдящо. Всъщност типична стандартна азиатска картина. Рекламата обаче както знаем е велико нещо и е в състояния да направи от прасето паун.
Който иска нека си зимува на Самуи.
Ние си плюхме на петите и го напуснахме с огромно удоволствие.
Има един лаф обаче - „от трън та на глог“.
Напускайки тръна /Ko Samui/ попаднахме на глога /Ang Trong Marine National Park/.
Tози парк се оказа поредната красива рекламна опаковка с доста жалко съдържание, но за това по-подробно съм писал в съответната статия.
Естествено Ko Samui си има своите туристически забележителности, които могат да се обиколят самостоятелно с мотор за няколко дни. 
1. Скалата „Бабата и дядото“ - Grandmother and Grandfather Rocks (Hin Yai/Hin Ta). Kooрдинати в Google Maps - 9.452028, 100.039690


Да скалите са интересни, събират тълпи от хора да се снимат за късмет на тях. Включихме се и ние. Морската водата обаче и тук както писах по-горе е по-скоро гадна и човек трябва много да го е напекло, за да се прежали да се изкъпе тук. Е, от зор се прежалих в самия южен край на Lamai Beach. Това беше единственото ми влизане в морската вода на Ko Samui за 7 дни престой на острова!!!

...
2. Друга забележителност на острова която наистина впечатлява е Big Buddha Tample(Wat Phra Tai). 



























„Плажовете“ или по-скоро морската вода в обширен район около Big Buddha Tample са нещо средно или смесица между блато, езеро и море. В кварталите наоколо живеят основно местни и е мръсно и смрадливо. Жалка действителност. 
....
След 7 дни престой на Ko Samui с радост го напуснахме, за да отидем и видим поредното разочарование опаковано в лъскава туристическа опаковка.
Следва: Ang Trong Marine National Park

--------------
Свързани теми:

Няма коментари:

Публикуване на коментар