Khao Lak, Phang Nga, Tailand

След прекрасните дни прекарани на палатка в един от къмпингите на Surin Islands, решихме че е удачно да сменим обстановката с малко по-цивилизовано място, където да има пълната гама туристическа инфраструктура.
Спряхме се на намиращия се на около 80 километра по на юг Khao Lak, тъй като има славата, че притежава хубави и спокойни плажове
Джакпот!
Определено не сбъркахме с избора си този път.
Khao Lak се води, че е доста скъпа туристическа дестинация и това явно отсява сериозно туристите. По плажовете му се срещат предимно западноевропейци, основно германци и скандинавци, които може би са около 80% от туристите. Този контингент от туристи създава усещане, че се намираш някъде в Европа. Това е нещо което рядко се среща в Азия и нас приятно ни изненада.
Две карти с плажовете на Khao Lak.


Ето и таблица с оценките ми за основните плажове на Khao Lak:
Ако се вгледате по-внимателно в таблицата с оценките ми за плажовете, лесно ще разберете, че тяхното основно достойнство със заслужени оценки 10 е така наречения Beach walking. По всички плажове е невероятно удоволствие да се разхождаш. Рано сутрин и надвечер, а в дните когато слънцето не е много силно дори и през деня, туристите масово това правят. Разхождат се по плажовете. Качеството на пясъка е много добро почти навсякъде – оценки 7- 8. При отлив пясъка става доста твърд и приятен за дълги разходки и тичане. Самия отлив рисува в пясъка впечатляващи шедьоври. 
Ето снимка на един такъв пясъчен шедьовър.
Това се наблюдава основно на относително най-безлюдния Khuk Khuk Beach: – координати в Google Maps: 8.677765, 98.241262
Ето и как изглежда Khuk Khuk Beach.

Както се вижда от таблицата с оценките ми морската вода по плажовете на Khao Lak не блести с някакви особени достойнства. Слаба видимост от порядъка на 2-3 метра, предимно пясъчно дъно и липса на нещо интересно под водата.
Да се плува продължително време успоредно на бреговете на дългите плажове обаче е истинско удоволствие. Често има успоредно на брега течение, с което е добре по-слабите плувци да се съобразяват. 
Приятно е, че по плажовете на Khao Lak почти няма рибарски и туристически лодки. При обща дължина над 10 километра на преливащите се един в друг четири плажа успях да изброя само десетина лодки събрани на куп, за да не пречат на туристите на Bang Niang Beach. 
Bang Niang Beach – координати в Google Maps: 8.665241, 98.243864
Всъщност района на Bang Niang Beach притежава най-развитата туристическа инфраструктура. Ние се установихме в прилично хотелче и бяхме много доволни от избора си. Района има и два местни пазара, на които плодовете бяха на нормални цени. Попаднахме в сезона на мангото и си отядахме до насита от този божествен плод. В зависимост от сорта му цените на местните пазари бяха от 35 до 60 бата за килограм. Ананасите средно бяха за 25 бата за брой, а бананите за 30-35 бата връзката, в зависимост от размера и.
Валутен курс: 1 THB=0.026EUR.
Района на Nang Thong Beach също е с много добре развита туристическа инфраструктура, но тук в морето се влива рекичка, чийто води изглеждат доста неприятно. Поради това ние избягвахме плажовете в този район, който ако се абстрахираме от този факт изглеждат чудесно.
Nang Thong Beach - координати в Google Maps: 8.644954, 98.246202



Южно от четирите плажа които съм оценил в таблицата, в района на Khaolak Lamru National Park има къмпинг.  
Кординатите му в Google Maps са: 8.626086, 98.239655
Първоначално имахме намерение да прекараме няколко дни на палатка в този къмпинг, но се оказа, че така наречената Camping Area намираща се на морския бряг е много малка. На нея са опънати палатките които могат да се наемат от националния парк и място за поставяне на собствена палатка просто няма.

Плажчето при къмпинга е приятно и до него може да се стигне лесно при силен отлив от плажовете по на север или по вода с плуване.

Както се вижда от таблицата с оценките  на всички плажове на Khao Lak сме дали максималната оценка 10 за Long Stay Living. В смисъл, че са подходящи за продължителен живот в тропиците.
По наше мнение, и според нашите критерии Khao Lak се оказа много по-приятно място за продължително зимуване в тропиците отколкото прехваления Ko Samui, от който бяхме тотално разочаровани.
Предимствата на Khao Lak са следните:
  • Много по-сух и приятен климат през зимата – от ноември до април;
  • Много по-добри и чисти плажове с по-чиста морска вода;
  • Прекрасни условия за разходки по плажовете;
  • Не много скъпа храна по пазарите и в малките супермаркети;
  • Близо е до границата на Mianmar, ако се налага да се прави Visa Run.
В Khao Lak възможностите за наемане на къщи, бунгала и апартаменти са доста по оскъдни в сравнение с тези на Ko Samui, но който търси има какво да намери.
Тук липсват и огромни супермаркети, но наличните малки супермаркети, заедно с разнообразието на мастните пазари предлагат всичко необходимо за храна.
Важно уточнение:
В масовото съзнание туристическата дестинация Khao Lak е това което съм отбелязал на картите по-горе с център Bang Niang Beach.
Всъщност малкото селище Khao Lak се намира няколко километра по на юг от Khaolak Lamru National Park и там туристическата инфраструктура е доста по слаба.
Да Khao Lak се стига много лесно и евтино с междуградски автобус от автогарата в Phuket. Хваща се автобус за Takua Pa се слиза на не на Khao Lak, а на Bang Niang.
Google Maps координати на невзрачната спирка: 8.666104, 98.253294
От същото място в обратна посока се хваща автобуса за Phuket.
Това е табелата на спирката която на Street View не забелязвам.

Има поне 5-6 автобуса всеки ден и билета е около 100 бата по спомен.
От същата спирка може да се продължи на север през Takuapa и Kuraburi за Surin Islands, за Ranong и за границата с Mianmar.
.....
Още малко снимки на хубавите плажове на Khao Lak.









Кhao Lak - февруари, март 2017г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар