Плажа "Смриките" южно от Обзор

Южно от Обзор и северно от Иракли бреговата ивица е дълга 5-6 километра. В този район камъните определено са повече от пясъка. Ако имате куража да тръгнете пеша от Иракли към Обзор покрай брега, определено ще си поочукате здраво краката по камъните.  Северно от Иракли бреговата ивица е само камънак с най различни размери и форми.  Пясък и плажове в района все пак има, но те са най-вече южно от Обзор.  В най-южната  част на Обзор се намира комплекса "YOO Bulgaria". Около него е удобно за паркиране и е добра отправна точка за каяк трип на юг.  Плажа който е  южно от "YOO Bulgaria" е дълъг почти 2 километра и е сравнително слабо посещаван тъй като е достъпен единствено пеша:)
Над плажа има и малък къмпинг стопанисван от Министерството на отбраната. От този къмпинг са и малобройните посетители на дългия rи доста пуст плаж..
Следващия на по на юг плаж  е най- добрия безлюден плаж подходящ за Kayamping  между  Обзор и Иракли.  Затворен е между нос "Малка Света Петра" от север и нос "Голяма Света Петра" от юг.  Плажа май си няма име или поне аз не намерих такова в нета. Кръстих си го "Смриките", тъй като се явява естествена граница от към морето на защитена местност със същото име "Смриките".
Пясъчната му ивица е прилично широка и според мен идеална за Free Camping.
Пясъка е средна хубост. Единствения сериозен минус тук е каменистото морско  дъно близо до брега, което е осеяно най-често с 5-15 сантиметрови заоблени камъни, които при по-голяма прибойна  вълна затрудняват влизането във водата.

Карта с маршрута ни :




Описание на каяк трипа със снимки:
Стартираме краткия каяк трипа по плажовете южно от гр. Обзор от комплекс "YOO Bulgaria". Има доста места за паркиране.


Средата на лятото е. Това е плажа южно от Обзор под комплекс "YOO Bulgaria" и северно от нос Света Петра. Дълъг е почти 2 километра, но е изключително слабо посещаван. Трудно е да се видят повече от 30-40 човека на него. Над него има малък къмпинг на Министерство на отбраната и от него са основните посетители на плажа.


Спираме с каяка на плажа простиращ се между нос Малка Света Петра/северно от плажа/  и нос Голяма Света Петра / южно от плажа/. 


Плажа е дълъг около 1 километър. Трудно достъпен по суша и безлюден дори и през пика на сезона. Над плажа се намира защитена местност "Смриките".


Тук бивакуваме. Пясъчната ивица е доста широка. Дори големи вълни трудно биха залели разпъната по на високо палатка. Пясъка тук е с прилично качество. До брега обаче дъното е осеяно с много 5-15 сантиметрови заоблени камъни които при по - голяма вълна се удрят в краката на всеки желаещ да влезе във водата.


Края на август е и плажа е само наш цели 2 дни!


Много добро място за диво къмпингуване.


Няма коментари:

Публикуване на коментар