с. Чарково - с. Езеро


Photo of  Изгледи при спускането в долината над с. Езеро
/ Трекинг гайд /
Този маршрут не е традиционен и известен, а си е измислен, планиран и извървян от нас. Обхваща северните склонове и билни части на Шипченската планина в сърцето на  Природен парк "Българка". На няколко километра над "Етъра" и под връх "Шипка". Природата в тази част от Балкана е невероятно  красива  и си заслужава човек да поброди из нея за да и се наслади. Района обхваща обширни територии с впечатляващи вековни букови гори. Долината на река Сивяк над село Езеро конкурира едни от най-добрите алпийски пейзажи  в България.  Маршрутът е сравнително къс. Само 11 километра.  Денивелациите обаче са сравнително големи (550-1070м.н.в.), както може да се види на графиката на картата отдолу.  Поради това трябва да му се отдели минимум 7-8 часа, ако не и повече.
Описание на маршрута:
От село Чарково се хваща сравнително стръмна пътека до билото на хребета източно от селото. На самото било се хваща добре маркирания маршрут за Бузлуджа. Билната пътека върви източно от село Поток. По билната пътека се върви около 4 километра докато се стигне до върховете югоизточно от село Езеро. След това се хваща една от няколкото пътеки слизащи в долината на река Сивяк над село Езеро. По пътека западно от селото се изкачва върха които е над него (1095м.н.в.) Вековните букови гори тук всяват респект и са истинска наслада за сетивата.
След като се изкачи върха се продължава по билото в северна посока.
Западно от село Поток пътеката се спуска в самото село. От село Поток по асвалтовия път може да се върнете обратно в село Чарково.
Внимание: 
От билото над село Поток може да се изкушите да продължихме по азимут на север както направихме ние. След едно изключително стръмно спускане обаче попаднахме на оградата на барутна фабрика. На топографската карта се заблудихме, че това е станция за хлориране. Решихме да прескочим оградата и ... имахме малки неприятности с охраната на барутната фабрика. Затова, ако следвате нашия маршрут се спуснете по пътеката в село Поток . 
Карта на маршрута:


Снимки от района на трекинга:
По билото източно от село Чарково

Село Езеро гледато от билото източно от него.

Долината северно от село Езеро.

Долинато южно от село Езеро.

Долинато южно от село Езеро.

Село Езеро.

Вековната букова гора над село Езеро.

Букове исполини.

Дръвче:)

Билото северозападно от село Поток.

Бузлуджа 

Северозападно от село Поток.

Северозападно от село Поток.


Няма коментари:

Публикуване на коментар